Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (490 words)

Otvorena izložba "Kad bi drveće hodalo"

Kad bi drveće hodalo Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju
U petak, 10. svibnja, otvorili smo izložbu posvećenu priznatom dječjem književniku Grigoru Vitezu. Izložba nosi naziv po zbirci pjesama, ali i po istoimenoj pjesmi u kojoj drveće poprima ljudske osobine, a u kojoj autor opisuje što bi se sve dogodilo kad bi takvo nešto bilo moguće. Uz pokoju prigodnu riječ i interpretaciju nekoliko Vitezovih pjesama, otvorili smo izložbu kojom istovremeno želimo privući što više malih i velikih zaljubljenika u njegov rad kako bismo se podsjetili na autorovu bogatu ostavštinu. Izložba je otvorena do kraja kolovoza, a više o njoj možete saznati iz najave ispod.

KAD BI DRVEĆE HODALO… OSTAVŠTINA GRIGORA VITEZA U HRVATSKOM ŠKOLSKOM MUZEJU

Doprinos što je Ivana Brlić Mažuranić dala bajci, Mato Lovrak hrvatskom dječjemromanu, to je bio doprinos Grigora Viteza za hrvatsko dječje pjesništvo, stoga ta tri književna imena stoje kao klasične vrijednosti u temeljima suvremene hrvatske dječje književnosti. (J. Skok, 1986.)

Grigor Vitez (Kosovac, 15. veljače 1911. – Zagreb, 23. studeni 1966.) pjesnik, prevoditelj, učitelj i dugogodišnji urednik dječjih knjiga u izdavačkoj kući Mladost, poznat je prije svega kao dječji pjesnik. Poetika jezične igre, brojalicâ, duhovitog nonsensa, lirskih jezičnih slika pejzaža, životinjskog i biljnog svijeta, dječjih doživljaja, igre i mašte, odlike su Vitezove poezije za djecu. Pjesme oslobođene didaktičnosti i pouke, koja je bila glavno obilježje tradicionalne dječje poezije, prekretnica su u razvoju modernog hrvatskog dječjeg pjesništva.

Ljubaznošću gospođe Olge Vitez Babić, kćerke književnika Grigora Viteza, Hrvatski školski muzej je 2012. godine dobio sačuvanu književnikovu ostavštinu - osobne dokumente, autobibliografije i druge priloge za biobibliografiju, dokumente o profesionalnom i javnom djelovanju, rukopise, korespondenciju, fotografije, učeničke radove, hemeroteku, tiskanu građu, knjige, uporabne i osobne predmete književnika Grigora Viteza. Poklonjena ostavština pohranjena je u muzejskim zbirkama, arhivskoj zbirci i pedagoškoj knjižnici Hrvatskoga školskog muzeja i postala je dijelom hrvatske kulturne baštine.

U povodu 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza sačuvana se ostavština prvi puta prezentira široj javnosti izložbom Kad bi drveće hodalo… Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju. Realizaciju izložbe podržali su i financirali Grad Zagreb, Ured za obrazovanje, kulturu i sport, osnivač i glavni financijer Hrvatskoga školskog muzeja, i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Uspješna suradnja ostvarena je s Hrvatskim šumama, kao glavnim sponzorom.

Izložbom je , izabranim primjercima ostavštine, prezentirana biografija i književni opus Grigora Viteza, djelovanje u udrugama – Matici Hrvatskoj, Društvu književnika Hrvatske, prevoditeljski i urednički rad te brojna korespondencija s prijateljima i suradnicima.

U ambijentalno uređenoj izložbenoj dvorani, u cjelinama Iza brda plava i Kad bi drveće hodalo, predstavljen je Vitezov poetski opus za djecu. U dvorani je moguće održati sat s nastavnim sadržajima iz hrvatskoga jezika, a uz pomoć interaktivnih sadržaja (kostimi, zabavne slagalice, zagonetke) učenici mogu raznoliko interpretirati poeziju.

Uz izložbu planirana su gostovanja ilustratora, književnika te organizacija likovnih, literarnih i dramskih radionica Škoalskog muzeja, kao i edukativni ekološki programi u suradnji s Hrvatskim šumama. Pozivamo vas, posjetite Hrvatski školski muzej!

Vedrina, duhovitost i razigranost Vitezove lirike osvajaju novu djecu, a u odraslima bude sjećanja na bezazlenost i ljepotu igre, mašte i slobode djetinjstva.


Najava izložbe "To je bilo dosadinje" i promocija ...
MULTIPAK 2019.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731