Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (347 words)

Muzej grada Pakraca Izložba Muzeja policije „Ljepota lažnog sjaja"

U četvrtak 27.2 u sklopu obilježavanja 29. obljetnice početka Domovinskog rata, u Muzeju grada Pakraca ćemo svečano otvoriti jednu zaista posebnu izložbu. Izložbu umjetnina ali onih krivotvorenih, lažnih. Krivotvorine koje ćemo izložiti pripadaju Kriminalističkoj zbirci Muzeja policije koja sadrži predmete kriminalnih radnji, a od 455 predmeta te zbirke 72 predmeta čine upravo krivotvorene umjetnine. Muzej policije je preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.
Izložba Muzeja policije „Ljepota lažnog sjaja" prvi je put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a nakon toga gostovala je u mnogim gradovima diljem Hrvatske: Varaždinu, Bjelovaru, Splitu, Zadru, Opatiji, Gospiću, Osijeku, Koprivnici, Puli, Hvaru, Dubrovniku, Požegi...Na izložbi u Pakracu posjetitelji će moći vidjeti 40-50 krivotvorenih radova renomiranih hrvatskih i nešto stranih autora.
Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj. Tu su i skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, kao i krivotvorine stranih autora Salvadora Dalija, Amedea Modiglianija , Pierra Augusta Renoira, te Pabla Piccassa.
Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja je kako razlikovati krivotvorinu? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić". Cilj i ideja izložbe je prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca. Edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje.
Izložba je pobudila veliki interes kako građana, tako i stručnjaka - od povjesničara umjetnosti, akademskih slikara i likovnih kritičara te je veliki interes galerija i muzeja za ovom izložbom iz cijele Hrvatske. Nakon niza gostovanja u hrvatskim gradovima u 2017., 2018. i 2019. godini izložba je bila postavljena i izvan Republike Hrvatske, u Republici Sloveniji u Ljubljani.

Radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini županjs...
OTVORENJE IZLOŽBE NOVI ŽIVOT STAROG HRASTA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731