Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (369 words)

Izložba igra sporta i umjetnosti

U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR OTVORENA IZLOŽBA IGRA SPORTA I UMJETNOSTI

Ususret stalnom postavu Hrvatskog športskog muzeja

U utorak 13. listopada u prostoru Gradskog muzeja Vukovar u Paviljonu I. Dvorcu Eltz otvorena je izložbe Igra sporta i umjetnosti, Hrvatskog športskog muzeja iz Zagreba.

Goste je pozdravila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar naglašavajući važnost suradnje ovih dvaju muzeja pogotovu s toga što ih povezuje puno zajedničkih tema s obzirom da je ovu izložbu Hrvatski športski muzeja organizirao u jeku priprema za novi stalni postav, što je Gradski muzej Vukovar nedavno prošao. O misiji i djelovanju Hrvatskog športskog muzeja u proteklih 70 godina kao mjestu sporta, obrazovanja, kulture i umjetnosti govorila je ravnateljica Hrvatskog sportskog muzeja Danira Bilić. Izložbu je u ime gradonačelnika Vukovara Ivana Penave otvorila savjetnica za kulturu i turizam Grada Vukovara Davorka Krajnović Naletilić.Na izložbi je bio nazočan i Josip Pavić posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske Nikoline Brnjac. Kroz postav izložbe nazočne posjetitelje i novinare proveo je kustos Hrvatskog sportskog muzeja i autor izložbe i kataloga Marijan Sutlović. Likovni postav izradio je Zoran Šimunović, kustos, a tehnički postav izveo je Saša Rajković, viši tehničar Gradskog muzeja Vukovar.

Izložba će biti otvorena do 22. studeni 2020. godine

Hrvatski športski muzej djeluje preko 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. godine kao nacionalna muzejska institucija pod okriljem Ministarstva kulture i sustavno prikuplja najvrjedniju nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe. U tijeku tog djelovanja, započevši s ostavštinom Franje Bučara do danas je prikupljeno više od 260.000 predmeta, dokumenata, fotografija i publikacija koje svjedoče o povijesti i razvoju sporta u Hrvatskoj od polovice 19. stoljeća do današnjice.

Izložba Igra sporta i umjetnosti prezentira međusobne odnose između umjetnosti i sporta kao važnih dijelova društva i svakodnevice. Hrvatski športski muzej izlaže predmete iz vlastitog fundusa koji su vrijedni primjeri primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta, prije svega medalje, plakate, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade. Njihovo vizualno oblikovanje ostvarilo je snažan utjecaj na promociju pojedinih sportskih događaja i općenito percepciju sporta u društvu. Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti i izlaže se po prvi put, a mnogi od njih zauzet će istaknuto mjesto u budućem postavu koji će prezentirati razvoj i najveće uspjehe hrvatskog sporta i tjelovježbe.

Izložba slika slikarice dr.art. Silve Radić
Održana radionica „Preventivne konzervacije umjetn...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731