Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (150 words)

Održana radionica „Preventivne konzervacije umjetnina na papiru i pergameni"

Radionica „Preventivne konzervacije umjetnina na papiru i pergameni" održala se u Muzeju Slavonije 19.listopada 2020. Radionicu je vodila Majda Begić Jarić, viša konzervatorica-restauratorica pri Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu na Odsjeku za papir i kožu. U teoretskom, a potom i praktičnom dijelu radionice sudionici su se upoznali s različitim vrstama umjetnina na papirnom nositelju i pergameni, s vrstama i svojstvima papirnog nositelja, načinima proizvodne papira i pergamene, prepoznavanju oštećenja i određivanju prioriteta za očuvanje umjetnina kao i uvjetima za prikladan smještaj, transport, zaštitu od djelovanja zračenja i mikroorganizama.

Osim toga, upoznali su se i s analizama koje se mogu provoditi na umjetninama na papiru u svrhu istraživanja kao i s konzervatorsko-restauratorskim postupcima koje je moguće primjenjivati na umjetninama na papirnom nositelju i pergameni.

Velik interes ukazao je na nužnost održavanja ovakvih i sličnih radionica te su dogovoreni novi susreti i predložene teme sljedećih radionica.

U nadi skorih susreta, iskreno zahvaljujemo kolegici Majdi te svim sudionicima.

Izložba igra sporta i umjetnosti
Nagrade HMD-a

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731