Dragi prijatelji, suradnici, ljubitelji kulture i arheologije!

Pozivamo Vas na gostujuću izložbu Franjevačkog muzeja Tomislavgrad pod nazivom "Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad" koja će se održati u Muzeju vučedolske kulture u utorak, 2 travnja 2019. u 18 sati


O izložbi
Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je kroz proteklih 50 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu. U njoj se uglavnom nalaze predmeti naroda Luba iz DR Konga, koji su ujedno i najveća etnička domorodačka grupa koja naseljava južni i centralni dio DR Kongo.

Među predmetima, koji će posjetitelji imati prilike vidjeti na izložbi, nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim premeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi. Među najzanimljivijim predmetima su tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i s prirodom, te koža pitona duga 8 m.
Glavno kulturološko obilježje ovih predmeta je simbolička povezanost onoga koji posjeduje taj predmet s plemenom i sa svemirom, te snažna prisutnost emocija i duhovne dubine između predmeta i vlasnika.
Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH-a.

​Vrijeme Utorak, 2 travnja 2019 - 18:00 sati
​Lokacija
Muzej vučedolske kulture, Vučedol 252
​Ulaznice
Slobodan ulaz


Vidimo se na Vučedolu!