Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (309 words)

HRVATSKO MUZEJSKO DRUŠTVO : RUŽICI MARIĆ URUČENA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

NASLOVNA

12. prosinca 2023. - Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva uručena je danas dugogodišnjoj ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ružici Marić, koja je velikom ljubavlju prema svom gradu, trudom i iznimnim profesionalizmom gotovo iz pepela uspjela obnoviti Muzej te njegovom muzeološkom koncepcijom osvojiti jednu od najprestižnijih svjetskih muzeoloških nagrada. Na prigodnoj svečanosti, na kojoj su dodijeljene i godišnje nagrade za realizirane projekte u 2022. godini, sudjelovao je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak. U obrazloženju nagrade HMD-a za životno djelo među ostalim je posebno istaknut rad Ružice Marić tijekom agresije na Hrvatsku 1991., kada je u suradnji s kolegama muzealcima Gradskog muzeja Vukovar radila na zaštiti muzejske građe i njezinog deponiranja u prostore Dvorca Eltz. Već od prvih dana napada na Vukovar fotografiranjem razorenih objekata stvarala je dokumentarnu građu o razaranjima spomenika kulture u Vukovaru i o tome izvještavala stručnu javnost. U progonstvu je nastavila raditi u Muzejskom dokumentacijskom centu u Zagrebu, prikupljajući dokumentaciju o baštini Vukovara i ratnim razaranjima, a kao članica Komisije za pripremu povratka i obnovu Vukovara radi na stvaranju strateškog dokumenta kao polazišta za projekte povratka i obnove Vukovara. 

Bila je članica stručne skupine Ministarstva kulture za povrat muzejskih zbirki otuđenih tijekom Domovinskog rata. U najvećem muzeološkom projektu Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, koji pod nazivom Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok - Vukovar - Vučedol provodi Ministarstvo kulture i medija, vodila je i koordinirala sve organizacijske, tehničke, muzeološke i financijske postupke kako bi prema muzeološkoj koncepciji koje je autorica i nositeljica s kolegama kustosima Gradskog muzeja realizirala obnovu Gradskog muzeja Vukovar u Dvorcu Eltz. Podsjećamo, 2016. godine između 49 muzeja iz 24 europske zemlje vukovarski Muzej osvojio je nagradu SILLETTO, koju dodjeljuje Europski muzejski forum i ICOM UNESCO za najbolji europski muzej koji uključuje zajednicu u svoj rad.

Za više informacija : http://www.muzej-vukovar.hr/.../Nagrada%20za%20%C5...

UPALJENA III. ADVENTSKA SVIJEĆA
Predstavljanje Zbornika Muzeja Đakovštine

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731