Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (247 words)

Donacija Antona Cetina

Anton-Cetin--_20190923-083721_1

Anton Cetin, slikar rođen u Bojani pokraj Čazme, više od pedeset godina živi izvan Hrvatske, velikim dijelom u Torontu u Kanadi, a zadnje tri godine u Ottawi, no neprekidno izlaže i stvara i u Hrvatskoj. Ove godine obilježio je 83. rođendan u Vukovaru i za Likovnu zbirku Muzej Vukovara u progonstvu darovao 30 umjetničkih djela rađenih na papiru.
Završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1964. u klasi prof. Marijana Detonija. U Pariz odlazi 1966. gdje je živio 25 mjeseci. Ostvario je preko 300 radova u Parizu. U Parizu je 1967. počeo slikati Evu, svoje najvažnije nadahnuće. Eve dolaze iz svih rasa i svih su boja. Za Evin 50. rođendan 2017. Izdao je monografiju o Evi u kojoj je predstaljeno 50 njezinih lica. Nakon Pariza otputio se u Kanadu i slika intenzivno sve do danas. Miran, profinjen i elegantan potez, organiziran, a opet nježan, poetski i razigran. Cetin ostavlja važan umjetnički i ljudski trag i uvijek daruje, nastojeći, kako sam kaže, vratiti u rodni kraj ono što je odavde odnio. Tako Hrvatskoj ponovno daruje sebe.
Pored ove donacije, Anton Cetin darovao je za GMV i Zbirku Muzej Vukovara u progonstvu sliku „Uskrsnuće" 1996. g. u Zagrebu. Danas se slika nalazi u stalnom postavu Zbirke. Izlagao je na grupnim izložbama te ostvario više od 150 samostalnih izložbi, a u Vukovaru samostalnu izložbu imao je 2005. gdje je izložio 20 umjetničkih djela - ulja i grafika.
Njegovi radovi nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u mnogim zemljama svijeta.

FRANKOPANI U VUKOVARU
Iskustvo pisanja I čitanja o ratu - u vremenu posl...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731