Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (209 words)

Arheološka radionica Zavičajnog muzeja Našice „Muzej u školi“

IMG_20221115_124951

U sklopu projekta Zavičajnog muzeja Našice „Muzej u školi", u utorak 15.11.2022. u OŠ Kralja Tomislava u Našicama održana je radionica za učenike petih razreda u okviru dodatne nastave iz predmeta Povijesti koju održava nastavnica Đurđica Filipović. Ovom smo se prilikom bavili arheološkim temama, s obzirom da učenici u petom razredu obrađuju razdoblje prapovijesti.

Radionicu je vodila i koordinirala kustosica Jasna Jurković, dipl. arheologinja i etnologinja, sa suradnicima kustosicom Melitom Husnjak i muzejskim tehničarom Miroslavom Šarićem.

Arheološka radionica je osmišljena kroz teorijski i praktični dio, nastojeći učeničko opće znanje o prapovijesti upotpuniti spoznajama o ovom razdoblju na razini našeg zavičaja. Tijekom prvog školskog sata održana je prezentacija putem koje se nastojala pojasniti arheološka znanost te metode otkrivanja i istraživanja arheoloških lokaliteta, ilustrirajući to primjerima lokaliteta na našičkom području, kojih je do sada evidentirano preko 200, zahvaljujući dugogodišnjim arheološkim pregledima terena koje provodi naš muzej i arheološkim iskopavanjima ovdje provedenim tijekom protekla dva desetljeća.

Prezentacija je završila razgledavanjem i objašnjavanjem arheoloških predmeta iz Zbirke prapovijesti našeg Muzeja, kako bismo učenicima i zorno približili svijet naših predaka koji su ovdje živjeli u 6. i 5. tisućljeću prije Krista. Praktični dio radionice osmišljen je kao demonstracija i individualni rad s učenicima ručnim oblikovanjem glinenih posuda tehnikom glinenih valjušaka, uobičajenim načinom izrade u prapovijesna vremena. 

SJEĆATE LI SE VUKOVARA 1991. Otvorena izložba u ...
II. radionica tradicijskog nakita požeškoga kraja

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731