Vatra - zemlja - voda - zrak

vatra-zemlja-voda-zrak.jpgU srijedu, 4. svibnja u 19,30 sati u Gradskom muzeju Virovitica otvara se izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo naziva „Vatra–zemlja–voda–zrak“. 

 

Autorica i kustosica ove žirirane izložbe je Mihaela Kulej, povjesničarka umjetnosti, kustosica i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica. Ona je temu izložbe postavila dovoljno široko da dopusti najslobodnija tumačenja. Rezultat je izložba koja, prema njenim riječima, obuhvaća „kompozicijske prikaze vatre, zemlje, vode i zraka iskazane figurativno ili simbolički, koji su ujedno stavljeni u kontekst ekološko-socijalnog promišljanja svijeta oko sebe ili su jednostavno simbolički naglašeni osobnim doživljajem autora“. S druge strane, tu je skupina radova koja daje prikaz pojedinačnih elemenata. „Tu pronalazimo razna rješenja: kubuse opipljivih plastičkih tekstura koji asociraju na težinu prikazanih elemenata, njihovu sveprisutnost, sfere taktilno razrađenih površina, ali i sasvim frakturirane, oponašanje raznih prirodnih elemenata gdje je naglašena čistoća plohe te tako dočarana začuđujuća veličina onoga što je u egzistenciji svakog bića, razbijene elemente, slikarski ili kiparski dorađene gdje se autori koriste i drugim materijalima kao što su tkanina, žica...“ Na kraju, suočena s raznolikošću ostvarenih radova, kustosica zaključuje: „Fascinira podatnost medija, mogućnosti interpretacije kao i domišljatost autora da urone u ovu sveobuhvatnu temu i kroz svoje viđenje i svoju ideju prenesu energiju elemenata, njihovu komunikaciju i na promatrača. A snaga umjetničkog djela jest u njegovoj komunikaciji s promatračem, a ne u njegovom samoostvarenju.“
 
Na izložbi sudjeluju: Vedrana Balković, Andrea Bassi, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Nadica Eichhorn, đurđica Horvat, Pamela Ivanković, Helena Jarnjak Batur, Ivona Kočica, Željka Korbar, Višnja Markovinović, Velimir Mikac, Zorka Milley, Orjenka Mirjan, Ljerka Njerš, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Dora Pezić-Mijatović, Danijela Pičuljan, Karmen Ptičar, Hanibal Salvaro Hani, đurđica Skelin, Sanja Stani, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina, Klaudija Vukman.
 
Izložba će se moći pogledati do 10. lipnja, ponedjeljkom i petkom od 8 do 15 sati, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 19 sati i subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.
 
Organizator izložbe: ULUPUH
Partneri: Gradski muzej Virovitica i LIKUM
 

Predgovor.pdf

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731