Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (231 words)

Promocija zbirke pjesama Mojim sokakom autorice Vesne Benaković

IMG_0951

U petak, 10. prosinca 2021. godine u Book cafe-u u Županji održana je promocija zbirke pjesama Mojim sokakom autorice Vesne Benaković u organizaciji Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja. Vesna Benaković rođena je 1963. godine u Županji. Djetinjstvo, mladost i veći dio života provodi u svom rodnom mjestu. Od 2007. godine živi u Australiji.

Upravo odlazak iz rodne i voljene Županje u Vesni budi najdublje emocije. Iako tisućama kilometara daleko, Vesna diše Slavoniju. „Slavonija je početak i kraj njezina pjesništva, njezina strast, ljubav i tuga. Vesna nas, učas, svojim pjesmama vrati u djetinjstvo, u atare i šorove, na njive i oranice, na ulice i sokake. Ožive slike stare. Izranjaju iz prošlosti likovi baka i djedova, djetinja razigranost i bezbrižnost. Nižu se stihovima topoti konja, zvuci tambura, svatovi okićeni, rubine bijele i otarci, baština šokačka….". Ovim je riječima novinarka Branka Galović Dabić, autorica pogovora i Vesnina velika prijateljica opisala svoje viđenje zbirke pjesama.

U promociji su sudjelovale čitačice Branka Budimski, Branka Galović-Dabić, Senka Cegledi te Viola Matagić Šinka. Ravnateljica Muzeja u Županji, ujedno i urednica zbirke pjesama, u knjizi se poigrala s umjetničkim slikama iz muzejske zbirke pa su Vesnini tekstovi obogaćeni likovnim uradcima lokalnih slikara. Za glazbenu podlogu tijekom promocije zaslužni su Branimir Bani Jovanovac, Anja Jovanovac te Kruno Mihaljević, a program je vodila Marta Huber. Vrhunac večeri bilo je Vesnino javljanje iz Australije putem Skype-a koje nikog u Book cafe-u nije ostavilo ravnodušnim. 

Pozivnica na otvaranje izložbe "Novi Perkovci- Krč...
Preminuo muzejski domar Muzeja grada Iloka Mario D...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731