Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (278 words)

Požega - Izložba „Obitelj Janković u Slavoniji, od prvog do posljednje“

Plakat

svečano je otvorena u petak 15. ožujka u 18 sati u prostoru Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.

Plemićka obitelj Jankovića Daruvarskih zauzima posebno mjesto u povijesti Slavonije 18. i 19. stoljeća, ostavljajući neizbrisiv trag u gospodarstvu, politici i kulturi ovog područja. Njihova imanja, koja su obuhvaćala Daruvar, Pakrac, Lipik, Stražeman i Biškupce, te članovi obitelji poput Antuna, Ivana, Alojzija, Julija i Ane Elizabete, istaknuli su se svojim kulturnim, političkim, gospodarskim i dobrotvornim doprinosima. Danas se njihova ostavština brižno čuva u Gradskom muzeju Požega, a cilj ove izložbe je predstaviti javnosti značaj cijele obitelji te svakog njenog člana pojedinačno.

Okupljene su na otvorenju pozdravili Ljiljana Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca te autori kataloga doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina i Ivan Roth dok je izložbu otvorila Maja Petrović, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Požege.

Izložba je rezultat plodne međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje između Muzeja grada Pakraca, Gradskog muzeja Požega, Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka te Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, a realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija.

Uz izložbu je tiskan i katalog čiji su autori doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina (Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti), Ivan Roth (Muzej likovnih umjetnosti Osijek) i Ivana Domanović (Gradski muzej Požega). Katalog se može nabaviti na izložbi i u Centru za posjetitelje Požeška kuća po cijeni od 7,00 €.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje sve do 30. travnja 2024. godine te je moguće posjetiti u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, na adresi Županijska 9, Požega, radnim danom od 10 do 13 sati, uz mogućnost organiziranja posjeta za grupe uz prethodni dogovor. 

Sretan Uskrs želi Vam Gradski muzej Požega
KONCERTNI CIKLUS ELTZ

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731