Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (245 words)

OTVORENA IZLOŽBA ŽELJKA BEGOVIĆA - FLOWERS

flowers--kopija

U Gradskom muzeju Vukovar 8. rujna 2022. godine otvorena je izložba Flowers autora Željka Begovića.

Željko Begović rođen je u Slunju 2.siječnja 1964.godine. Iste te godine doseljava se s roditeljima u Slavoniju, u Cernu. Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a 1989. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1995. godine u klasi prof. Zlatka Kauzlarića – Atača.

Begović nas ovoga puta obdaruje cvijećem u tehnici asamblaža. Njegova omiljena slikarska tema jeste mrtva priroda, kojoj se uvijek iznova vraća. Autora prepoznajemo po njegovom snažnom koloritu, po redanju oprečnih boja koje se miješaju u oku promatrača, po raslojavanju zadane si teme, teme cvijeća koja ga godinama uvijek iznova inspirira, tamo od njegovih prvih likovnih traženja kasnih 90-ih. Iz svakog djela izbija koloraturna vitalnost, živost boja nas privlači, uvlači nas u sebe, i u nama ostavlja dojam neke sjete i nostalgije, osjećaja prolaznosti naspram vječnosti. U ritmu povremenih izlaganja, ostajući vjeran izričaju lirske ekspresije, svojim slikarskim izričajem, nezaobilazna je osobnost u likovnoj kulturi ovog dijela Hrvatske koju obogaćuje i obilježava svojim prepoznatljivim likovnim rukopisom, istaknula je povjesničarka umjetnosti Marlena Lončarević.

Na izložbi Flowers izloženo je 30 radova, a izložbu prati i katalog koji je oblikovao kustos Gradskog muzeja Vukovar Zoran Šimunović.

Izložbu prati katalog.

Na otvorenju izložbe govorila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukova. Umjetnika i njegovo djelo predstavio je Dubravko Sertić, akademski slikar. Autor je pozdravio sve prisutne i zahvalio se Gradskom muzeju Vukovar na suradnji.


Izložbu posjetitelji mogu vidjeti do 30. rujna 2022.

Izložba fotografija - PAKRAC CAMEROM OBSCUROM
Glasovirski koncert - Yoko Nishii

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731