Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (252 words)

OTVORENA IZLOŽBA ŽELIMIRA FIŠIĆA „VANISHING POINT“

foto-Fii-4

 U Gradskom muzeju Vukovar u petak, 6. listopada 2023. otvorena je izložba „VANISHING POINT" umjetnika Želimira Fišića.

Želimir Fišić u ciklusu slika pod nazivom "Vanishing point" oblikuje masivne konstrukcije dehumaniziranih napuštenih prostora pri čemu slučajni prolaznici, povremeno i u liku autoportreta, djeluju kao da su aplicirani u prostor tj. kao da ovdje ne pripadaju. Tako primarni motiv oronulih industrijskih konstrukcija te olupina velikih strojeva postaje metafora fizičkog i duhovnog propadanja.

U njegovim radovima je stalan motiv prolaznika, ljudske figure koja kao da se zatekla usred postapokaliptičnog prizora. Taj prizor čine eksterijeri gradilišta, automobilske i brodske olupine, prometna infrastruktura. Sam prolaznik nemoćan je usred zatečenog stanja te kao da ni ne pripada svijetu u kojem je trenutno. Prizori pomalo podsjećaju na negativ fotografije, gdje slika još nije konačna, već je to neki međuprostor ili prostor međuslike.

Za razliku od ambijenta u kojem se nalaze, likovi se prikazuju najčešće u zagasitoj crvenoj boji. Na većini kompozicija pojavljuje se motiv sunca. Njegovo sunce ne obasjava i ne osvjetljava. Vrlo tankim, krhkim linijama, poput niti povezano je s objektima na tlu te uz likove prolaznika predstavlja jedini trag ljudskog života u takvom neprijateljskom okruženju.

Ravnateljica Ana Filipović pozdravila je sve prisutne u Galeriji Oranžerija, Vjekoslav Filipović predstavio je autora i njegovo djelovanje, ujedno je i autor predgovora za katalog izložbe. Autor je pozdravio sve prisutne i proglasio izložbu otvorenom.

Autor likovnog postava izložbe je kustosica Rosanka Savić-Mitrović, tehnička realizacija muzejski tehničari Ante Džalto i viši muzejski tehničar Saša Rajković.

Izložba je otvorena za javnost do 31. listopada 2023. godine.

XXIX. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ
Znanstveno-stručni skup - „Nematerijalna kulturna ...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731