Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (288 words)

OTVORENA IZLOŽBA VINKA VIDMARA, HABITUS

Vinko-Vidmar-Habitus-1

 U Gradskom muzeju Vukovar u petak, 4. studenog 2022. u 19 sati otvorena je izložba „Habitus" autora Vinka Vidmara.

Vinko Vidmar je rođen 13. svibnja 1988. godine u Osijeku gdje završava Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. U listopadu 2019. godine završava diplomski studij na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, modul kiparstva.

Od listopada 2018. do 2022. godine djeluje kao predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Osijeku. Početkom 2022. godine počinje predavati na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku kao asistent u nastavi na Odsjeku za kreativne tehnologije.

U galeriji Oranžerija autor Vinko Vidmar predstavio je niz skulptura u kojima tematizira temeljne pojmove kiparstva stavljajući naglasak na materijologiju samih djela i zakonitosti kiparskoga medija. Osim materijološkoga aspekta, u okviru ove izložbe osobitu pažnju posvećuje i oblicima geometrijskih tijela koje odabire tako da rezultat predstavljenih djela isprepliće dva tradicionalno najvažnija segmenta umjetnosti – materiju i oblik. Iz toga bi se razloga moglo reći da ova izložba počiva na hilemorfističkim temeljima kojima je još davno Aristotel nastojao opisati cjelovitost svake stvari.

Materijali korišteni za izradu djela su bazični, prirodni – drvo, kamen i metal. S jedne se strane izložbenog prostora nalazi velika drvena kocka oslonjena na od nje puno manju kamenu kuglu. U drugom dijelu možemo vidjeti tri postamenta na kojima se nalaze drvena kocka, kamena kugla i metalna piramida.

Na otvorenju izložbe govorila je Ružica Marića ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar ističući važnost kontinuiteta likovnih izložbi koje daju presjek stvaralaštva hrvatskih likovnih umjetnika. Autor Vinko Vidmar pozdravio je sve uzvanike i zahvalio se Gradskom muzeju Vukovar na suradnji. Povjesničar umjetnosti Igor Loinjak predstavio je autora te se osvrnio na njegov rad i predstavio ga publici. Josip Paloš ,pročelnik za kultura grada Vukovara otvorio je izložbu.

Izložba je otvorena do 15.listopada za sve posjetitelje. 

28.10.2022. u Novoj Gradiški održana godišnja skup...
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA GOSTOVALA U VUKOVARU

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731