Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (436 words)

OTVORENA IZLOŽBA „UMJETNIK U POGONU“ U SKLOPU EU PROJEKTA MISLI MODU

foto-kesnjer-69

 U Gradskom muzeju Vukovar u ponedjeljak, 22.studenog 2022. u 13 sati otvorena je međunarodna izložba „Umjetnik u pogonu" u sklopu EUNIC-ova višegodišnjeg projekta MISLI MODU.

Projekt Misli modu višegodišnji je zajednički je projekt Goethe-Instituta Kroatien, Francuskog Instituta u Zagrebu, Austrijskog kulturnog foruma, Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstva Republike Slovenije, Veleposlanstva Republike Bugarske, Instituta Camoes, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i organizacija Wallonie Bruxelles International u sklopu mreže EUNIC Hrvatska uz financijsku potporu EUNIC Global fonda. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradskim muzejom Vukovar i Borovo.d.d.

Međunarodna izložba posvećena je radničkoj kulturi Borova uz popratni program na temu održive proizvodnje i konzumacije mode.

Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. studenog do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava niz događanja posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji. Događanja su dio EUNIC-ova višegodišnjeg projekta Misli modu, čiji je cilj doprinijeti raspravi o vizijama budućnosti rada u tekstilnoj i modnoj industriji u ovim gradovima bogate industrijske baštine, te raznovrsnim kulturnim programom osnažiti dijalog umjetnika, stručne javnosti ali i građana o održivim praksama produkcije i konzumacije mode.

U Vukovaru je u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i tvornicom obuće Borovo d.d. za troje umjetnika, Zorana Šimunovića (HR), Ivanu Stećuk (HR) i Veroniku Tzekovu (AUT), realizirana umjetnička rezidencija s fokusom na radničkoj kulturi Borova pod vodstvom povjesničarke Maje Jović.

Kolektivno promišljanje rada i produkcije u tekstilnoj i kožnoj industriji, te međusobni dijalog umjetnika, kao i neposredan dijalog s lokalnom sredinom poslužili su kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela objedinjenih u izložbi „Umjetnik u pogonu" koja se od 22. studenog do 1. prosinca 2022. godine biti prikazuje u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar.

Na otvorenju izložbe govorila je Ružica Marića ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar ističući važnost ovog projekta i međunarodne suradnje ovih institucija i zemalja. Mikel Iriso Ivchenko, zamjenik veleposlanika Španjolske i predsjednik EUNIC Clustera pozdravio je sve uzvanike istaknuo važnost međunarodne suradnje i zahvalio Gradskom muzeju Vukovaru na realiziranoj izložbi i suradnji. Ispred Goethe – Instituta Kroatien uzvanike je pozdravio ravnatelj dr. Arpad – Andreas Solter. Govorio je o kolektivnom promišljanju radu i produkciji u tekstilnoj i kožnoj industriji te važnosti međusobnog dijaloga umjetnika, kao i neposrednom dijalogu s lokalnom sredinom koja je u ovom slučaju poslužila kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela objedinjenih u samoj izložbi „ Umjetnik u pogonu".

Ispred Grada Vukovara goste je pozdravio zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac te izložbu proglasio otvorenom.

Izložbu prati katalog kojemu je autor likovnog rješenja Zoran Šimunović koji je ujedno i autor likovnog postava izložbe.

Izložba se može razgledati do 1. prosinca 2022. godine

Foto: Miroslav Šlafhauzer i Darko Kesnjer

XXV. VUKOVARSKE ADVENTSKE SVEČANOSTI 2022. VUKOVA...
''PRIČA O JEDNOJ LOPTI'' - edukativna publikacija ...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731