Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (264 words)

OTVORENA IZLOŽBA SIMFONIJA BETONA I ŽELJEZA, VEDRANA RUŽIĆA – vizualnog umjetnika i jazz-glazbenika

_MG_4803

 

U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz, 17. lipnja 2022. godine otvorena je izložba Vedrana Ružića, Simfonija betona i željeza ostvarena u suradnji

Galerije Ružić iz Slavonskog Broda i Gradskog muzeja Vukovar.

Vedran Ružić vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik (kontrabas i bas gitara). Pohađao je Jazz konzervatorij u Klagenfurtu, a diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. Iza sebe ima tridesetak samostalnih te petnaestak zajedničkih izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih nekoliko godina fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura s ciljem povezivanja umjetnosti. Autor je četiri jazz-albuma te je dobitnik nagrade Porin. Ovaj riječki umjetnik mlađe generacije u svojem radu teži svojevrsnom Gesamtkunstwerku. Svoj umjetnički put nagovijestio je već diplomskim radom „Povezivanje glazbe i slikarstva" na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sve do danas Ružić istražuje kako glazbenici vide boje kroz tonove, akorde, oblike (održava i niz predavanja pod nazivom Povezivanje glazbe i slikarstva). Oslikavanje glazbe kroz apstraktnu formu, te skulpture u koje unosi inspiraciju glazbom, u najnovijem ciklusu "Šest metara" nadopunjuje konceptualnim instalacijama.

Na izložbi je predstavljen audiovizualni koncept radova koji se sjedinjuju u naziv izložbe Simfonija betona i željeza.

Na otvorenju je o likovnom trenutku Vukovara i suradnji dvaju ustanova govorila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukova. Umjetnika i njegovo djelo predstavila je Romana Tekić, ravnateljica Galerije Ružić, koja je ujedno i autorica teksta kataloga koji prati izložbu. U ime grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave goste je pozdravio Josip Paloš, pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vukovara koji je ujedno i otvorio izložbu.


Izložbu posjetitelji mogu vidjeti do 5. srpnja 2022.

EUROPSKI DAN ARHEOLOGIJE
OTVORENA IZLOŽBA SELEKCIJA RADOVA 6. BIJENALA SLIK...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731