Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (270 words)

Otvorena izložba "Pretpovijesno naselje Viškovci - Gradina" u Muzeju Đakovštine

IMG-20231210-WA0003

U petak, 8. prosinca, otvorena je izložba "Pretpovijesno naselje Viškovci - Gradina", posljednja u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni Muzeja Đakovštine Đakovo.

Gradina kod Viškovaca bogati je višeslojni lokalitet nastanjivan u prapovijesti koji je poznat u stručnim krugovima još od početka 20. stoljeća. Sustavna istraživanja na Gradini započela su 2012. godine a, osim iskopavanja, obuhvatila su i različite nedestruktivne metode kojima su dobiveni vrijedni podaci o izgledu brončanodobnog naselja koje se datira u vrijeme vinkovačke kulture, prema radiokarbonskim datumima u razdoblje između 2500. i 2200. g. pr. Kr.

Izložba je rezultat suradnje s Arheološkim muzejom, čija kustosica i viša muzejska savjetnica dr. sc. Jacqueline Balen vodi spomenuta istraživanja od samih početaka do danas, a ujedno je i suautorica ove izložbe. Na otvorenju je naglasila važnost ovog lokaliteta u svjetlu arheoloških rezultata koji pridonose novim spoznajama o životu na prijelazu iz bakrenog u brončano razdoblje na prostoru Istočne Hrvatske. Suatorica izložbe iz Muzeja Đakovštine, kustosica arheološke zbirke Jelena Boras, govorila je o važnosti lokaliteta Gradina u kontekstu arheologije Đakovštine. Specifičnost Gradine kod Viškovaca i cjelokupnog procesa istraživanja važna je zbog popularizacije arheologije među osnovnoškolskom i srednjoškolskom populacijom unutar programa "Arheološki susreti" Arheološkog muzeja u Zagrebu koji se provodi u nekoliko osnovnih škola s područja Đakovštine te u Gimnaziji A. G. Matoš iz Đakova. U sklopu spomenutog programa nekoliko generacija gimnazijskih učenika je imalo priliku posjetiti lokalitet prilikom istraživanja te se okušati u različitim arheološkim zadacima koji se provode prilikom terenskog rada.

Ispred Muzeja Đakovštine okupljenim posjetiteljima se obratila ravnateljica Marina Božić koja je ujedno i otvorila izložbu.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Đakova i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a otvorena je do 22. siječnja 2024. godine. 

UPALJENA II. ADVENTSKA SVIJEĆA
145 godina željeznice u Vinkovcima

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731