Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (403 words)

Otvorena izložba "Najljepše želje"

U Galeriji Ciraki Gradskog kazališta sinoć je (8.12) otvorena izložba Gradskog muzeja Požega „Najljepše želje". Autorica izložbe Lidija Španiček, v. d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega istaknula je kako se izložba sastoji od božićnih i novogodišnjih čestitki koje su dio Zbirke čestitki požeškog muzeja te da nas one podsjećaju na jednu lijepu tradiciju ljudske komunikacije ilustriranom kartom s prigodnim čestitarskim tekstom. Najstarije muzejske čestitke na izložbi potječu iz dvadesetih godina 20. stoljeća koje su pripadale obitelji Kempf.

Prvu čestitku, u današnjem obliku, dodala je autorica, poslao je 1843. godine engleski poduzetnik Henry Cole. Božićne čestitke toga vremena ilustrirale su se cvjetnim motivima i motivima vila, a zatim i duhovitim i sentimentalnim motivima djece. Najstarije čestitke u Hrvatskoj čuvaju se uglavnom u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a pripadale su Elzi Kučeri, prvoj hrvatskoj knjižničarki. Uglavnom su to čestitke s početka 20. stoljeća, od kojih je najstarija iz 1904. godine.

Izložbom „Najljepše želje" iz Zbirke čestitki Gradskog muzeja Požega prezentirano je oko 130 muzejskih božićnih i novogodišnjih čestitki s različitim temama. To su čestitke s motivima djece, Isusova rođenja (prisutan na hrvatskim čestitkama od prve njihove pojave do danas), idiličnih pejzaža, životinja, povremeno Djeda Mraza i sv. Nikole. Najljepši motivi su božićni običaji koje su predloške radili likovni umjetnici. Najveći broj ovih čestitki darovale su obitelji Kempf i obitelj Šernhorst (Matoković), što ukazuje na živu tradiciju komunikacije čestitkama ovih obitelji s rodbinom, prijateljima i poslovnim suradnicima.

Motivi čestitki su se kroz vrijeme mijenjale. Najveći broj i najstarije primjerke možemo pratiti od dvadesetih godina 20. stoljeća, gdje su uglavnom motivi djeca. Kasnije se na čestitkama kao motiv prikazuje priroda, životinje, zimske idile. Tako čarobna mala čestitka puna blagdanskog duha, kao da je ispunila i ispunjava ono što svima želimo, a to su najbolje želje – poručila je autorica Lidija Španiček.

U sklopu otvaranja izložbe Mala škola kazališta pod vodstvom Kornelije Marks izvela je „Drvo bajki – Pismo za Djeda Božićnjaka" , a jedan „Djede Božićnjak", odnosno poznati požeški ljubitelj povijesti i kolekcionar svega veznoga uz naš kraj Vjekoslav Kramberger je požeškom Muzeju poklonio četiri čestitke iz vremena prije Prvoga svjetskog rata. Najstarija je iz 1903. godine. To će sada postati i najstarije čestitke Gradskog muzeja Požega čija je dodatna vrijednost zbog njihove povezanosti s požeškim krajem preko pošiljatelja i primatelja . Muzej mu je na ovom daru neizmjerno zahvalan.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 12 sati, a u večernjim satima u vrijeme kazališnih predstava.
Otvorena izložba ''O njima su priče pričali'' 30 g...
UPALJENA III. ADVENTSKA SVIJEĆA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731