Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (228 words)

OTVORENA IZLOŽBA JELENE KOVAČEVIĆ I FILIPA SUŠCA „INTRAKRAJOLIK“

369852954_641065694894641_2477937517071332752_n

U petak 10. studenog 2023. godine u Galeriji Oranžerija otvorena je izložba dvaju autora Jelene Kovačević i Domagoja Sušca pod nazivom INTRAKRAJOLIK.

Jelena Kovačević ovom izložbom je predstavila ciklus fotografija pod nazivom KĆERI.Umjetnica kroz 16 fotografija progovara o odnosu majke i kćeri. U prikazanim fotografijama s određenom dozom romantičarske atmosferičnosti, autorica gotovo sve majke zajedno s kćerima na fotografijama prikazuje u krajoliku koristeći (polu)daleke planove. Promatračice su redovito okrenute leđima, a sam krajolik postaje nekom vrstom produžene kulise.

U radu Domagoja Sušca osamljenost nije eksplicitno prikazana, Domagojeva otuđenost sasvim drugačije se manifestira. Analizirajući njegove radove LandESCAPE, Umirovljeni krajobraz, Ideologija krajolika doći ćemo do zajedničkog nazivnika, a to je melankolija. Čežnju za smislom umjetnik ispunjava kroz vlastite kompozicije koje su za njega neka vrsta egzoskeleta. Gotovo warholovski distanciran on ne poziva promatrača na putovanje kroz njegove krajolike dok koristi teme kao izgovor, nudeći hranu koju sam ne jede.

Kod Jelene i Domagoja prostori unutarnjeg, intrizičnog ili jednostavnog – intrakrajolika – oblikovani su odnosom prema doživotnom mi.

Na izložbi su govorili autori izložbe , predstavili su svoje radove i pozdravili prisutne goste. Kustosica izložbe Rosanka Savić Mitrović kratkim osvrtom upoznala je sve prisutne sa radom umjetnika. Ravnateljica Ana Filipović pozdravila je goste u ime Gradskog muzeja Vukovar, a pročelnik Josip Paloš pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Vukovara proglasio je izložbu otvorenom.

Izložba je otvorena do kraja prosinca 2023. godine. 

“Sjećanje na žrtvu Vukovara 1991.”
OTVORENJE IZLOŽBE HEROJI U RATU - HRVTASKI PONOS U...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731