Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (264 words)

OTVORENA IZLOŽBA JAPANSKE KERAMIKE YAKISHIME: METAMORFOZA ZEMLJE

 OTVORENA IZLOŽBA JAPANSKE KERAMIKE

YAKISHIME: METAMORFOZA ZEMLJE

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Veleposlanstva Japana u RH, Japanske fondacije u srijedu, 27. travnja 2021. godine u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz otvorena je izložba japanske keramike pod nazivom. YAKISHIME: METAMORFOZA ZEMLJE.

O izložbi je govorila Misako Kaji, veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj

u čijoj pratnji su bili Yu Yamauchi izaslanica veleposlanice i Tomislav Mikuljan stručni suradnik. O dosadašnjoj suradnji govorila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar. U ime domaćina prisutni su bili Viktor Lukačević, zamjenik pročelnikaUpravnog odjela za obrazovanje i kulturu Vukovarsko srijemske županije i Dražen Kobašević, pročelnik Ureda za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo koji je govorio o razvoju suradnje između Veleposlanstva Japana i grada Vukovara.

Dugogodišnja suradnja Veleposlanstva Japana i Gradskog muzeja Vukovar

razvila se uznačajne glazbene i izložbene projekte. Ovo je druga velika izložba po redu koja prezentira značajne baštinske vrijednosti japanske kulture. Sjetimo se prošlogodišnje izložbe UMJETNOST I LJEPOTA JAPANSKIH LUTAKA koja je obišla nekoliko gradova u Hrvatskoj.

Izložba japanske keramike je do sada predstavljena u nekoliko europskih zemalja, a u Hrvatskoj je upravo Vukovar odabrano mjesto s obzirom na dosadašnju dugogodišnju suradnju ali isto tako i velike prostorne i tehničke mogućnosti koje može pružiti Gradski muzej Vukovar. Uz to je i važan podatak, da je ovo prostor razvoja keramičarstva koje potiče još iz vremena prapovijesne vučedolske kulture datirane u vrijeme 3000 godina pr. Kr.

Organizaciju i likovni postav izložbe realizirao je Zoran Šimunović, kustos likovne zbirke Gradskog muzeja Vukoavr uz asistenciju tehničke službe. Izložba će biti otvorena do kraja svibnja 2021. godine.

U Vukovaru, 28. 4. 2021.

Ružica Marić, prof.

Zlatovez na području istočne Hrvatske (12. 05. - 1...
POZIVNICA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731