Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (272 words)

OTVORENA IZLOŽBA AK. SLIKARA JOSIPA ALEBIĆA - ADORACIJA KADRA

FOTO-JOSIP-ALEBI--12

 U Gradskom muzeju Vukovar u utorak, 27. svibnja2022. otvorena je izložba Adoracija kadra, ak. slikara Josipa Alebića iz Osijeka.

Josip Alebić, mag. ak. slikar, rođen je 1945. u Osijeku. Završio gimnaziju u Osijeku. Diplomirao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1971. i postdiplomski studij slikarstva kod prof. Stojana Ćelića 1974. 1974 član HDLU - a Zagreb, a od 1975. član ULUBiH-e. bio asistent i docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, također i u zvanju izvanrednog profesora. Sudjelovao je u osnivanju i radu Umjetničke akademije u Osijeku u svojstvu vanjskog suradnika, te vršio dužnosti privremenog dekana Umjetničke akademije u Osijeku. Živi i radi u Osijeku i Sarajevu.

U velikoj izložbenoj dvorani Paviljon II Gradskog muzeja Vukovar izloženo 30 radova, ulja na platnu. Cjeloviti opus ovog umjetnika prikazan je na tri dijaprojekcije, a na jednoj od njih možemo pratiti i intervju s umjetnikom,Igorom Loinjakom, povjesničarom umjetnosti i Ljerkom Hedl, ravnateljicom Gradskih galerija Osijek.

Izložbu prati katalog kojeg je likovno oblikovao Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar, ujedno i kustos izložbe i autor likovnog postava. Predgovor potpisuje Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti, predavač na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Na otvorenju izložbe govorila je Ružica Marića ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar ističući važnost kontinuiteta likovnih izložbi koje daju presjek stvaralaštva hrvatskih likovnih umjetnika, Igor Loinjak povjesničar umjetnosti govorio je o stvaralačkom radu autora Josipa Alebića. Autor Josip Alebić pozdravio je sve uzvanike i zahvalio se Gradskom muzeju Vukovar na suradnji.

U ime grada Vukovara govorio je Josip Paloš, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Vukovara koji je istaknuo stalnu potporu grada Vukovarakulturnim manifestacijama u gradu te proglasio izložbu otvorenom.

Izložba je otvorena do 14. lipnja 2022. godine. 

KONCERTOM DUA DRAUŠNIK ZAVRŠENE SVIBANJSKE GLAZBEN...
OTVORENJE IZLOŽBE ADORACIJA KADRA AUTORA JOSIPA AL...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731