Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (130 words)

Održana manifestacija ''Kod konjarskih vatri''

​U sklopu ''Županjske zimske bajke'', 22. prosinca 2022. u parku županjskog muzeja održana je 15. manifestacija  ''Kod konjarskih vatri''. Predstavljena je fotomonografija ''Kod konjarskih vatri'', autora Zvonimira Stjepanovića i urednice, muzejske savjetnice Janje Juzbašić. Autor je obuhvatio 15 prijašnjih ''vatri'' i pojasnio povijesni kontekst graničarske tradicije u kojoj je ova manifestacija nastala. Predsjednik konjogojske udruge Marko Maroševac se obratio okupljenima i zahvalio na podršci.  Članovi konjogojske udruge ''Stari graničar'' i Vojno - povijesne postrojbe ''Serežani'' su prikazali podizanje uzbune paljenjem ''mašala'' koje su palili serežani kao uzbunu prilikom osmanske opasnosti. 

Konjarske vatre opisuje poznati književnik Ivan Kozarac i zavičajni pisac iz Županje Ilija Lešić - Bartolov. ''Vatre'' predstavljaju vremena kada su konjari sa svojim konjima bili na ispaši, te uz vatru se družili, grijali, ljeti tjerali komarce, pekli slaninu. Kroz oživljenu povijest pokušava se prikazati  život graničara, kao vojnika i konjogojca. Simbolično paljenje vatre ove godine pripalo je Zvonimiru Stjepanoviću.

BOŽIČNA ČESTITKA GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR
UPALJENA 4. ADVENTSKA SVIJEĆA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731