Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (296 words)

ODRŽAN KONCERT HRVATSKOG VOKALNOG ANSAMBLA SV. BLAŽ

foto-sv.-Bla-50

 U sklopu glazbenih večeri u Vukovaru, u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar i Hrvatskog doma Vukovar uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Vukovara 15. listopada 2023. godinu u Hrvatskom domu Vukovar održan je koncert muške vokalne skupine HVA Sv. Blaž.

Ansambl je sastavljen od desetorice renomiranih opernih pjevača među kojima su i neki od najperspektivnijih mladih hrvatskih opernih umjetnika, a čine ga:

Luciano Batinić, Domagoj Dorotić, Ozren Bilušić, Ljubomir Puškarić, Ivo Gamulin,

Damir Klačar, Roko Radovan,Toni Nežić, Marin Čarg i Benjamin Šuran.

Na nastupu u Vukovaru Ansamblu su se pridružile i sopranistice Josipa Lončar (umjetnica s brojnim nastupima u HNK u Zagrebu i diljem Hrvatske), i Mima Kraula, članica ansambla Opere HNK Zagreb.

Program u Vukovaru obuhvatio je niz najpoznatijih arija iz opere Nikola Šubić Zrinski.

Ivana pl. Zajca, među kojima su svakako najpoznatije Romanca Zrinskog „Gle, kako divno sjaji grad" i završna pjesma opre „U boj, u boj"

Ova opera zacijelo je najpopularnije hrvatsko glazbeno-scensko djelo. Oznaku narodnog djela zavrijedilo je povijesnim konotacijama te mu i zbog toga pripada aura umjetničke tvorevine za sva vremena. Praizvedba opere održana je 4. studenog 1876. godine u HNK Zagreb i od tada je održano gotovo tisuću i pol izvedbi, od kojih najviše u Zagrebu.

Na izvedbi u prepunoj dvorani Hrvatskog doma izvođače publika je nagradila ovacijama na što su im uzvratili posebnim poklonom izvodeći pjesmu Vice Vukova „Zvona moga grada" te ponovili završnu ariju „U boj".

Gostima su se u ime organizatora zahvalile Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma i Ana Filipović, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Svakako je zanimljivo napomenuti da je glazba za himnu čileanske ratne mornarice preuzeta iz ove opere kao i to da je na Kwansei Gakuinu, jednom od najprestižnijih i najstarijih japanskih sveučilišta, upravo hrvatska pjesma „U boj" iz opere Nikola Šubić Zrinjski himna njihovog muškog pjevačkog zbora.

Izložba Strip-mobili Irene Jukić Pranjić
ODRŽAN KONCERT ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731