Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (214 words)

Križni put na uskrsnim jajima

Križni put na uskrsnim jajima

 Ususret blagdanu Uskrsa u Muzeju Slavonije je izloženo 14 uskrsnih jaja koji oslikavaju temu Križnog puta. Jaja je 2018. godine Muzeju Slavonije darovala Marina Vaštag kao oporučnu ostavštinu svoje majke i autorice Eve Zetović – Bažant iz Osijeka. Gđa Zetović – Bažant je jaja izradila u tradicijskoj tehnici struganja na ispuhanim i lukovinom obojanim jajima. Intenzivno se bavila mnogim tradicijskim i suvremenim tehnikama, a posebno je mjesto u njezinom srcu imala slovačka ornamentika. Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Stanice križnog puta, također poznate kao Via Dolorosa, je pripovijedanje o posljednjim satima u životu Isusa Krista na zemlji. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke. Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Crkva vjeruje, da svatko tko aktivno sudjeluje u pobožnosti Križnoga puta dobiva brojne milosti i potpun oprost grijeha, ako se taj dan ispovijedi i pričesti. 

Donacija se nalazi u Zbirci uskrsnih jaja Etnografskog odjela Muzeja Slavonija. Izložena uskrsna jaja posjetitelji mogu istražiti od danas sve do sredine mjeseca svibnja, od utorka do subote, u vremenu od 10:00 do 18:00 sati.

Budite dio izložbe o požeškom festivalu
Izložba pisanica.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731