Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (324 words)

KONCERT ANSAMBLA MUSICA VIVA

49-SCH_8757

 U subotu 28.listopada 2023. godine održan je koncert ANSAMBLA MUSICA VIVA u Mramornoj dvorani dvorca Eltz. Koncert je održan u zajedničkoj organizaciji Gradskog muzeja Vukova i Hrvatskog doma Vukovar.

Eminentni zagrebački umjetnici, članovi Zagrebačke filharmonije, solisti i profesori Muzičke akademije u Zagrebu udružili su svoje umijeće i ljubav prema glazbi surađujući već dugi niz godina u ansamblu Musica Viva. Ansambl je osnovala još davne 1998. godine ugledna glazbenica, čembalistica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu , Višnja Mažuran. Zahvaljujući brojnim nastupima i visokoj umjetničkoj kvaliteti, profilirao se kao jedan od vodećih ansambala te vrste u Hrvatskoj nailazeći na nepodijeljene simpatije publike i struke. Na repertoaru Musica Vive nalaze se autori koji pripadaju baroknom razdoblju ali isto tako i njegovim rubnim razdobljima poput rokokoa, pretklasike ili kasne renesanse. Musica Viva u svojim interpretacijama ujedinjuje visoki profesionalizam, odlično poznavanje stilskih odrednica pojedinih razdoblja, te sjajnu uigranost koja njihovu svirku čini izbrušenom do najsitnijih detalja. U izdanju diskografske kuće Aquarius izašle su dvije kompaktne ploče Musica Vive: "Glazba na dvoru Friedricha velikog" I "Božićni koncerti" koji je 2006. godine dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe. U ansamblu Musica Viva trenutno djeluju vrsni hrvatski glazbenici, Renata Penezić, flauta, Branko Mihanović, oboa, Jasen Chelfi, violončelo i Franjo Bilić, čembalo. Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

U Vukovaru su po prvi puta imali dvije praizvedbe.

  • -Ivan Božićević: Tracing / Courante – praizvedba, skladba iz 1961. godine, za flautu, obou, violončelo i čembalo (2021.) ,Mistico i Courante
  • -Zoran Novačić: Sonata za flautu, obou, violončelo i čembalo (2022.) – praizvedba skladbe (1964.) , Allegro, Larghetto i Allegro

Uz njih smo mogli čuti i izvedbe

  • -Tomas Cecchino: Otto Sonate per gli instrumenti
  • -Carl Philipp Emanuel Bach: Trio sonata u d-molu, Wq 145
  • -Gabriel Usper: Sonata a tre
  • -Georg Philipp Telemann:Trio sonata u e-molu, TWV 42:e2

Završetkom koncerta izvođačima i svim prisutnima su se zahvalile ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović i ravnateljica Hrvatskog doma Ivanka Miličević. 

OBOGAĆENA PONUDA MUZEJSKE SUVENIRNICE GRADSKOG MUZ...
ANSAMBL MUSICA VIVA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731