Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (463 words)

Izložba, koncert i predavanje u čast skladatelja Josipa Andrića

Od 26. studenoga do 20. prosinca 2019. 

U čast 125. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Andrića Glazbena škola Požega i Gradski muzej Požega priređuju prigodnu izložbu, koncert i predavanje koje je najavljeno na konferenciji za novinare 21. studenoga u Glazbenoj školi.
Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole ovom prigodom zahvalio se Gradskom muzeju i ravnateljici Mireli Pavličić Hein na pomoći u obilježavanju Andrićeve obljetnice, zatim Hrvatskoj glazbenoj udruzi Festival bunjevački pisama i njihovom predsjedniku Marku Sente čiji će članovi nastupiti na koncertu u Požegi te Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i njihovom ravnatelju Tomislavu Žigmanovu na ustupljenoj građi za izložbu. Posebnu zahvalu izrekao je glavnim akterima ovog projekta Maji Žebčević Matić i Saši Botički.
Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja istaknula je da ove dvije ustanove su i do sada sudjelovale u nekim zajedničkim projektima, posebice prilikom otvorenja nekih izložaba . -Realizacijom izložbe Pod požeškim brdima, obje ustanove žele ukazati na život i djelovanje Josipa Andrića u Požegi. Svestrani mladi glazbenik u Požegi je proveo samo osam godina svog života, ali vrlo značajnih godina jer tu je stvorio prve skladbe u kojima je opjevao Požegu – objasnila je ravnateljica Pavličić Hein.
O samoj izložbi više je rekla autorica Maja Žebčević Matić. Naglasila je da Andrić zaslužuje ovakvo prisjećanje jer je upravo zahvaljujući njemu Požega najopjevaniji grad u Slavoniji. Posvetio joj je više od 50 skladbi. -Svoje glazbeno korijenje kao i ljubav prema tamburici Andrić je stekao upravo u Požegi. Afirmirao je tamburu kao glazbeni instrument koji je dovoljno vrijedan da se za njega skladaju i ozbiljna djela – napomenula je autorica izložbe.
Osim što je bio vrstan glazbenik, skladatelj i glazbeni kritičar, Andrić je, dodala je Maja Žebčević Matić bio i 30-ak godina najplodniji urednik Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima u Zagrebu te sakupljač narodnog glazbenog blaga koji je u Požeštini skupio preko 500 izvornih napjeva. Osim toga Andrić je bio jedan od najistaknutijih promotora proglašenja svetim Nikole Tavelića koji je svoju prvu kapelicu u svijetu dobio u Cerovcu, župa Jakšić.
O koncertu koji će slijediti nakon otvorenja izložbe govorio je prof. Saša Botički, pročelnik Odjela za tambure. -Za koncert smo nastojali izdvojiti kompozicije koje su uglavnom nastajale u Požegi, a koje su dovoljno atraktivne za slušati. Uglavnom je riječ o kompozicijama za klavir uz tamburaški orkestar ili manji komorni tamburaški sastav te orkestarske i zborske kompozicije . Uvodna kompozicija će biti Pod požeškim brdima kako se zove i koncert i izložba – objasnio je prof. Botički.
Otvorenje izložbe je u predvorju Glazbene škole u utorak, 26. studenoga u 18 sati. Izložba će se moći pogledati do 20. prosinca. Nakon otvorenja izložbe, slijedi koncert djela J. Andrića, u 19,30 sati. U četvrtak, 28. studenoga u 18 sati, u Plavoj dvorani Glazbene škole, kao dio ovog programa bit će održano i predavanje Maje Žebčević Matić o životu i djelovanju Josipa Andriću.

Otvorenje izložbe u Muzeju Valpovštine
PROMOCIJA MONOGRAFIJE I OTVORENJE IZLOŽBE „1991" Z...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731