Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (245 words)

IZLOŽBA "IRSKA I RAĐANJE EUROPE"

PLAKAT

 U baroknoj dvorani Dvorca Eltz Gradskog muzeja Vukovar otvorena je edukativna izložba „Irska i rađanje Europe", posvećenoj isticanju vlastite uloge u izgradnji današnje Europe.

Irska se pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, preteči Europske unije još 1973. godine, no njezino sudjelovanje u razvoju europskih identiteta datira više od tisuću godina unatrag. Nakon raspada Rimskog Carstva na Zapadu, Europljani su gradili na njihovim temeljima kako bi razvili vlastitu kulturu i identitet. Ovom izložbom predstavlja se velika i važna uloga Iraca u tom velikom pothvatu.

Sveti Kolumbanus (prikaz sa pozivnice) bio je prvi od irskih misionara i učenjaka koji su se udomili na kontinentu i oko 600. godine postao prvi koji je napisao "cijela Europa" (totius Europae). On i njegovi sljedbenici pridonijeli su oblikovanju europske baštine koju Irska razvija i danas.

Dr. Damian Bracken sa Sveučilišta Cork i dr. Angela Byrne iz Ministarstva vanjskih poslova Irske su istraživali, napisali i kurirali izložbu koja obilazi Europu i svijet. Grafički dizajn izložbe uradio je Studio Suss. Izložba je gostovala diljem Irske i svijeta, od Mađarske, Njemačke, SAD-a, sve do Japana

Prisutne je pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ana Filipović, koja se zahvalila Irskom veleposlanstvu na suradnji, zahvalila na dolasku Marku Vukoliću iz Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, te Josipu Palošu pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara.

Izložbu je predstavio i otvorio Veleposlanik Irske u Republici Hrvatskoj g. Ruaidhri Dowling. Istaknuo je da je ovo tek početak suradnje te se raduje novim projektima u budućnosti.

Izložba je otvorena do 08.ožujka 2023.godine.

KONCERTNI CIKLUS ELTZ
Otvorenje izložbe Ireland and the Birth of Europe...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731