Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (243 words)

Izložba „Iz ostavštine Gjure Pilara"

U četvrtak 23. svibnja 2019. u 13.00 sati u Muzeju Brodskog Posavlja biti će otvorena biografsko / prirodoslovna izložba:

„Iz ostavštine Gjure Pilara"

Izložba "Iz ostavštine Gjure Pilara" autora Ivane Maruščak, kustosice Prirodoslovnog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i Dražena Japundžića, višeg kustosa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, rezultat je dokumentiranja i obrade vrijedne obiteljske ostavštine Gjure Pilara.

Povodom 125. godišnjice smrti Gjure Pilara (2018.), njegov praunuk Božidar Jančiković, dipl. ing., Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i Muzeju Brodskog Posavlja darovao je dio obiteljske ostavštine: originalni krsni list Gjure Pilara, gimnazijske svjedodžbe, diplome s briselskog Sveučilišta, razne potvrde, dopise, korespondenciju vezanu uz njegov muzeološki rad i rad na Sveučilištu, rukopis monografije „Flora fossilis Susedana"; osobne dokumente poput ženidbenog ugovora s Klementinom Crnadak, bilješke o djeci i oporuku; privatnu korespondenciju s članovima obitelji, u kojoj su posebno brojna pisma poslana bratu Martinu Pilaru; portrete Klementine Pilar i Martina Pilara.

Sačuvani dokumenti vraćaju nas u vrijeme njegova djetinjstva, gimnazijskog školovanja i studija u Bruxellesu te u vrijeme kada je Gjuro Pilar, kao sveučilišni profesor i muzealac, u domovini postigao svoju punu znanstvenu i svekoliku društvenu afirmaciju. U postavu izložbe uz rukopis njegova znanstvenog remek-djela, monografije „Flora fossilis Susedana" izložena je prateća fosilna građa iz fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, koju je prikupljao i znanstveno obrađivao sam Pilar. Odabrana dokumentacija i muzejski predmeti iz geološko-paleontološkog fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dokumentiraju izniman doprinos Gjure Pilara, ne samo u muzejskom radu, nego i u njegovom svekolikom doprinosu u razvoju geoznanosti.

Izložba ostaje otvorena do 20. kolovoza 2019.

Međunarodni dan muzeja - Radionica Vukovarski kotl...
Otvorena etnološka izložba "To je bilo dosadinje"

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731