U četvrtak 23. svibnja 2019. u 13.00 sati u Muzeju Brodskog Posavlja biti će otvorena biografsko / prirodoslovna izložba:

„Iz ostavštine Gjure Pilara"

Izložba "Iz ostavštine Gjure Pilara" autora Ivane Maruščak, kustosice Prirodoslovnog odjela Muzeja Brodskog Posavlja i Dražena Japundžića, višeg kustosa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, rezultat je dokumentiranja i obrade vrijedne obiteljske ostavštine Gjure Pilara.

Povodom 125. godišnjice smrti Gjure Pilara (2018.), njegov praunuk Božidar Jančiković, dipl. ing., Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i Muzeju Brodskog Posavlja darovao je dio obiteljske ostavštine: originalni krsni list Gjure Pilara, gimnazijske svjedodžbe, diplome s briselskog Sveučilišta, razne potvrde, dopise, korespondenciju vezanu uz njegov muzeološki rad i rad na Sveučilištu, rukopis monografije „Flora fossilis Susedana"; osobne dokumente poput ženidbenog ugovora s Klementinom Crnadak, bilješke o djeci i oporuku; privatnu korespondenciju s članovima obitelji, u kojoj su posebno brojna pisma poslana bratu Martinu Pilaru; portrete Klementine Pilar i Martina Pilara.

Sačuvani dokumenti vraćaju nas u vrijeme njegova djetinjstva, gimnazijskog školovanja i studija u Bruxellesu te u vrijeme kada je Gjuro Pilar, kao sveučilišni profesor i muzealac, u domovini postigao svoju punu znanstvenu i svekoliku društvenu afirmaciju. U postavu izložbe uz rukopis njegova znanstvenog remek-djela, monografije „Flora fossilis Susedana" izložena je prateća fosilna građa iz fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, koju je prikupljao i znanstveno obrađivao sam Pilar. Odabrana dokumentacija i muzejski predmeti iz geološko-paleontološkog fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dokumentiraju izniman doprinos Gjure Pilara, ne samo u muzejskom radu, nego i u njegovom svekolikom doprinosu u razvoju geoznanosti.

Izložba ostaje otvorena do 20. kolovoza 2019.