Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (260 words)

"Hrvati ujedinjeni kravatom" - predstavljanje knjige i otvorenje istoimene izložbe

IMG_4130

U petak, 23. lipnja s početkom u 19 sati u Kući Reichsmann održano je predstavljanje knjige "Hrvati ujedinjeni kravatom" te je upriličena istoimena izložba. Autorica knjige i izložbe je Branka Bezić Filipović, dugogodišnja voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika.

Na predstavljanju se u ime Muzeja Đakovštine Đakovo obratila ravnateljica, Marina Božić te je kratkim uvodom u povijest nastanka kravate i njezinu povezanost sa imenom i narodom Hrvata uvela okupljene posjetitelje u ideju i tematiku knjige i izložbe koji su nastali kao rezultat "Projekta Kravata" pokrenutog od strane Crodiaspore i Američko-hrvatskog kongresa. Koordinatorica ovog projekta, Nada Pritisanac Matulich, koja je ujedno i predsjednica Američko hrvatskog kongresa, članica izvršnog odbora Udruge američkih poduzetnika hrvatskog porijekla te civilna hrvatska predstavnica u UN u New Yorku, istaknula je kako je odabrala upravo kravatu kao simbol kojim će povezati istaknute pojedince hrvatske dijaspore diljem svijeta a cilj izložbe je upoznati hrvatsku domaću javnost s tim istim pojedincima, koji žive i djeluju izvan Republike Hrvatske.

U ime udruge Crodiaspora, okupljenima se obratio Mate Pavković, osnivač i predsjednik udruge koji je izrazi nadu kako će izložba pokazati potencijal hrvatskog iseljeništva te ulogu u budućnosti same Republike Hrvatske. Ispred Academie Cravatice okupljenima se obratio Mihovil Bogoslav Matković, ravnatelj Muzeja Kravate, a u svojem obraćanju istakao je kratki put od nastanka do širenja kravate, te o njoj kao prepoznatljivom hrvatskom brendu u svijetu. U ime grada Đakova, okupljenima se obratila Sanja Rogoz - Šola, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije te je otvorila izložbu.

Izložba je otvorena za posjetitelje u Kući Reichsmann, do 25. lipnja (nedjelja) od 9 do 13 sati.

Otvorenje izložbe "Molovanje i farbanje" u Muzeju ...
OTVORENJE IZLOŽBE POSAVSKOG UMJETNIČKOG LIKOVNOG S...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731