Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (171 words)

Etnografska izložba "Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji"


Zavičajni muzej "Stjepan Gruber" Županja, Muzej Cvelferije i Općina Drenovci srdačno pozivaju Vas i vaše prijatelje 25. rujna 2019. u 19,00 h na svečano otvorenje etnografske izložbe "Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji", koje će se održati u prostorijama Općinske narodne knjižnice u Drenovcima (Braće Radića 2).


Tikvice su nekada imale veliku uporabnu vrijednost. Upotrebljavale su se kao posude za vodu ili rakiju, grabilice, čaše, solenice, plovci itd. Takvi su predmeti izrađivani od različitih vrsta tikvica od kojih je svaka imala poseban naziv i namjenu (tikva, tikvica, tikvanj, tikvić, nategača, leginica…). 

Šaranje tikvica možda zvuči kao nešto jednostavno i "obično", ali u Slavoniji ovaj se običaj razvio u nevjerojatnu vještinu i seže u doba postojanja zadruga (starih obiteljskih zajednica) za vrijeme Osmanlija i Vojne krajineDanas je šarana tikvica omiljen slavonski tradicijski suvenir. Na izložbi će biti prikazane originalne šarane tikvice iz nekoliko slavonskih muzeja, kao i tehnike ove stare slavonske umjetnosti koja polako izumire.


                                                        S radošću Vas iščekujemo!

OTVORENA IZLOŽBA SEBASTIJANA VOJVODE
Četvrta "Književna večer"

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731