«Aktovi»

akademski slikar Vladimir Džanko  
Pozivamo Vas na otvorenje izlozbe u srijedu 16.11.2011. u 18.00 h u Galerija Vernissage, Trg A. Starčevića bb (pothodnik), Osijek

Nagost je uvijek iznova uzbudljiv likovni motiv, kojemu se autori  rado vraćaju, golo je ljudsko (bolje reći : žensko) tijelo nepresušan izvor oblika, tonova i boja, odnosno, estetski i duhovni izazov na čijem se senzualnom vrelu napajaju od rane renesanse pa do danas. Ljudsko tijelo nikada ne izlazi iz mode, zauvijek je inspirativno i uzbudljivo, ono je veza s onim iskonskim i nepatvorenim u nama, naše polazište i konačište.

Danas smo (možda i više no ikad u ljudskoj povijesti) slobodni u prikazu nagosti i erotičnosti . Na svakom koraku smo izloženi devastaciji ženskog tijela, koje je komercijalizirano do granica neukusa i jeftine vulgarnosti. Tijelo postaje izraz bez sadržaja, bez nijanse i bezbojno kao praznina. Gdje je nestala energija divlje seksualnosti i mirnoća spiritualnosti golotinje?

Pasteli, ulja i crteži Vladimira Džanka žensko tijelo osjećaju kao polje istraživanja raskoši boja i oblika, njegovi aktovi su hramovi, zagonetke kojima treba vratiti autentičnost i tajnovitost, oni slikaru daju potrebnu razigranost i dinamiku naglašenih nagih oblina i linija ženske seksualnosti. Džanko obnavlja žensko tijelo i revitalizira njegovu važnost estetske kategorije iznad samo slikarskog ili umjetničkog motiva, već mu vraća doživljaj i udahnjuje zaboravljenu jednostavnost ljepote. Akt je za autora prvenstveno izvorni estetski koncept, a tek onda misaoni. Ženska golotinja nas hedonistički obnavlja, budi u nama zaspalu primarnu životnu energiju, divlju senzualnost koja nas podsjeća da smo još živi jer osjećamo njeno strujanje i u vlastitu tijelu. Džanko donosi pastelnu raskoš boja i oblika, zapaljivu crvenu i ledeno plavu erotičnost, crteži su puni dinamike i tajanstvenosti golotinje, ulja zasićena tonovima i bojama. U srcu slika su jasne i odmjerene kompozicije koje svojom tradicionalnošću nimalo ne umanjuju ekspresivnost, žar i energiju boja u igri s nježnošću i ljupkošću pastela.

Pravi povratak na izvore likovnosti nosi autora u prostore novopronađene senzualnosti, budi novu stvaralačku snagu, vitalizira autentičnost akta kao nepresušne slikarske i životne sinergije.  

Nebojša Janić                                                                                                                                                                                   


Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731