U povodu 46. Vinkovačkih jeseni

 - Stalni postav - «Etnologija Vinkovaca i okolice» 74. događaj u Središnjem multimedijalnom prostoru - izložba: Guverirano, frzecovano.. i replike rekli..

Ne zna se zasigurno od kada su u modi među starosjediocima šokcima - Hrvatima rimokatolicima, guverirani, brenovani (valoviti).. pleteni odjevni proizvodi: prosluci i veste za žene, (crne, drapske, braonske, rijetko sive..) i šokačke frzecovane veste za muškarce najčešće drapske i sive boja… Proizvodi su to fajn štrikeraja – lijepog štrikeraja, za razliku od grog štrikeraja – grubog pletačkog obrta i njegovih proizvoda. Ovakvi odjevni predmeti izrađivani su i prije pojave „finih“ pletaćih strojeva na ovim prostorima krajem 60.- tih godina 20. st., do kada su ove veste rađene na grubim strojevima i samo od vune.

Brojni štrikeri – pletači izrađivali su ih u nedavnoj prošlosti, jer je i potražnja među šokcima bila velika. šokci su ih nosili za svakidašnje i manje svečane prigode. Uz stare vinkovačke majstore Najbergera, Roždijevca, Esserta, Matasa, Golubovića, Lošića i druge, zadnjih desetljeća, takve je odjevne vunene predmete ipak najviše izrađivao majstor đuro Subotić u Nijemaca, ali i Marin Benčević iz Antina, poslije u Vinkovcima, Josip Godan i Andrija Subotić iz Vinkovaca, te Nuštarac Mato Vidaković, Benakov, r. 1940. u Antinu, majstor pletač i prelac, koji ih jedini izrađuje i u ovo naše suvremeno vrijeme. Majstorima su uvijek u ovim poslovima  pomagale njihove supruge, kao i majstoru Mati, supruga Anđa, Beba, r. 1943. g. u Glamoču u BiH. Vuna ili sintetika za rad nabavljani su na kilograme. U jednu vestu za odraslu osobu ide preko 1 kg vune…

Mato Vidaković je 1954. godine išao na izučavanje obrta, koji je završio 1957. godine i najprije radio kod štrikera Josipa Esserta u Vinkovcima, u radnji koja je bila u današnjoj ulici H.D. Genschera, na putu prema Rokovcima.

Majstor Mato Vidaković, Benakov, u mirovinu  je  otišao 1996. godine.


Kontakt današnjeg izrađivača:

Mato Vidaković, Benakov, majstor pletač i prelac, Nuštar, Vinkovačka 54, tel. 032/ 386 682

Video snimka o ovom obrtu arhivirana je u emisiji VTV-a Gori lampa 63, od 4. travnja 2008., autorice mr. sc. Ljubice Gligorević, muzejske savjetnice Gradskog muzeja Vinkovci


Naše žene prave su gospoje,
danju kroje noću novce broje..


Umirovljeni vinkovački štriker Marin Benčević, po rođenju Antinčanin, r. 1940. g., spada među stariju generaciju vinkovačkih štrikera fajn štrikeraja – fine konfekcije, za razliku od grog - grubog pletačkog valjanog obrta koji mu je prethodio i koje proizvode je i sam izrađivao.. Majstor Benčević danas, uz računalni program od 70 % sintetičkih i 30 % pamučnih vlakana strojno plete «kopije», rekli, reklji, špenzleta, uz druge suvremene izrađevine, šalove s istim motivima, torbice, etuie za mobitele i dr.

Tijekom 2010. godine majstor Benčević počeo je, uz redovitu ispomoć u radu supruge Ilonke, r. 1944. g., izrađivati «kopije» rekli od vune i valjati u perilici za rublje..

Uz druge izrađivače ovih «kopija» rekli, reklji, špenzleta u Osijeku i đakovu – ponuda je privukla pozornost današnjih nositelja baštine, zbog prepoznatljivosti motiva i simbolike i niže tržišne cijene u odnosu na originalno izrađene rekle, reklje, špenzleta, te druge valjane suvremene izrađevine.

Kontakt današnjeg vinkovačkog izrađivača:

štriker Marin Benčević, Petra Zoranića 5, Vinkovci, mob. 098 922 64 57; 098 690 756

Video snimka o ovom obrtu arhivirana je u emisiji VTV-a Gori lampa 95, od 27. veljače 2009., autorice mr. sc. Ljubice Gligorević, muzejske savjetnice Gradskog muzeja Vinkovci

Izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2011. godine


Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731