«Zbirka stakla Muzeja slavonije 19.-20. st.»

Muzej Brodskog Posavlja Slavonski Brod i Muzej Slavonije Osijek imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe «Zbirka stakla Muzeja slavonije 19.-20. st.» u četvrtak, 15. rujna 2011. u 19 sati u Izložbenu dvorana Muzeja, Starčevićeva 40, Slav. Brod

 

Izložba je otvorena do 10. prosinca 2011.

 

Izloženim su primjercima zastupljene gotovo sve vrste stakla i tehnike izvedbe, obuhvaćeni su svi stilski pravci 19. stoljeća, brojni su i primjerci s prijelaza 19. u 20. stoljeće, iz razdoblja secesije te ostvarenja Art decoa, koja ukazuju na nove, funkcionalne i sve jednostavnije oblike desetljeća koja su slijedila. Očekivano, s obzirom na mjesto pronalaženja i prikupljanja, kao i prethodne uporabe ovih predmeta većina ostvarenja pripada srednjoeuropskom kulturnom krugu, napose češkoj, Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj, u nešto manjoj mjeri zapadno¬europskim zemljama, ili južnije, Italiji, jer su i trgovački putovi, kontakti i raznovrsni kulturni utjecaji, kao i naklonosti, bili rezultat vjekovne povezanosti i međusobne upućenosti.

Među izloženim predmetima nalaze se i primjerci stakla domaćih, slavonskih manufaktura, napose one u Zvečevu u Ivanovom Polju te osječke staklane „St. Heim i sin", koje su naročito aktivne u posljednja dva desetljeća 19. stoljeća.
                                                                                                                                                         
Radmila Biondić

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731