Gradski muzej Požega

GMP arheologija plakat izlozbe.jpg

 

 

 

 

 Slike s otvorenja izložbe «Zlatna dolina na pragu Europe»

Slike s Noći muzeja 2013 

 

Noć muzeja '13.

Gradski muzej Požega na poziv Hrvatskog muzejskog društva već šestu godinu sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja. Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak, 25. siječnja 2013., a Gradski muzej Požega priredio je prigodni program.

PROGRAM UZ OBILJEŽAVNJE NOćI MUZEJA '13:

1. Izložba:

Zlatna dolina na pragu Europe

Prikaz materijala iz kneževskog tumula 6 s lokaliteta Kaptol – Gradci

Otvorenje: srijeda, 23. siječnja 2013. u 19.00 sati u Gradskom muzeju Požega

Radi se o europski značajnom lokalitetu iz razdoblja starijeg željeznog doba (8. – 5. st. pr. Kr.) koji se istražuje već dugi niz godina i koji je iznjedrio vrijedan arheološki materijal. Lokalitet, uz naselje, obuhvaća i nekropolu na kojoj je dosad uočeno 25 tumula od kojih je 15 istraženo. Tumul 6 skrivao je, do sada, najbogatiju cjelinu tog razdoblja na tlu Hrvatske. Keramičke posude iz ovog tumula predstavljene su javnosti prije dvije godine, a sad želimo predstaviti i metalne nalaze koji su prošli složene postupake konzervacije i restauracije.

Izložba će biti otvorena do srijede, 6. veljače.

2. Noć muzeja:

Petak, 25. siječnja 2013. od 18.00 sati

Gradski muzej Požega

1. Razgledavanje izložbe i stalnog postava uz vodstva kustosa muzeja

2. Tontorino – žongler/zabavljač iz Samobora (nastup ovisi o vremenskim prilikama)

3. Glazbena škola Požega – koncert

4. HPD „Vijenac“ - koncert

3. Predavanje:

Veze Požeške doline i alpskog prostora u željeznom dobu (Istraživanja kneževskih središta u Kaptolu i Novom Mestu)

Predavač: BORUT KRIŽ (Dolenjski muzej, Novo Mesto, Slovenija)

Subota, 2. veljače 2013. u 10.00 sati

Gradska knjižnica i čitaonica Požega

Borut Križ je kustos arheološke zbirke u Dolenjskom muzeju u Novom Mestu. Više od trideset godina bavi se arheološkim istraživanjima prostora Dolenjske i željeznim dobom u cjelini. Autor je čitavog niza izložbi i kataloga, a ostvario je i značajne rezultate u prezentaciji prapovijesnih nalazišta in situ. Objavio je niz znanstvenih radova i desetak monografija  u Sloveniji i inozemstvu te se svrstava među najbolje europske znanstvenike za razdoblje željeznog doba. Sudjelovao je na mnogobrojnim međunarodnim znanstvenim skupovima i održao veliki broj predavanja širom Europe. Vodio je nekoliko desetaka terenskih istraživanja, a najvažnije među njima je istraživanje koje posljednjih dvadesetak godina vodi na nalazištu Kapiteljska njiva u Novom Mestu. Riječ je o jednom od najvažnijih željeznodobnih nalazišta u europskim razmjerima na kojem je do sada istraženo preko tisuću grobova iz razdoblja od kasnog brončanog doba do mlađeg željeznog doba. Nekropola pod tumulima iz starijeg željeznog doba pokazuje veliku povezanost sa prostorom Požeške kotline, a tijekom mlađeg željeznog doba na istom mjestu se nalazilo najveće istraživano latensko groblje u Europi.

Pozivamo Vas da zajedno s nama obilježite Noć muzeja '13.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731