Galerija likovnih umjetnosti Osijek

NOć MUZEJA 2012. Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, 27. siječanj 2012., 18.00 - 01.00 sat


Izložbe:

„Tri stoljeća umjetnosti u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek“ - Stalni postav. Izložba prikazuje djela koja su od kapitalne važnosti za hrvatsku likovnu kulturu, od početka XVIII. stoljeća do danas, a po kojima je Galerija najpoznatija i najpriznatija ustanova regionalnog središta. Odnosi se na djela stranih majstora kasnog baroka, klasicizma i romantizma, potom na djela prve generacije hrvatskih pejzažista i portretista sredine XIX. stoljeća, te djela s prijelaza u XX. stoljeće i njegove prve polovice.


Posebno će za Noć muzeja 2012. biti izložen izbor restauriranih crteža Adolfa Waldingera (1843, - 1904.), koji dugo godina nisu bili dostupni široj publici:


IZBOR ULJA I RESTAURIRANIH CRTEŽA
 
Točno prije tri desetljeća održana je zadnja retrospektivna izložba hrvatskog slikara realističnog pejsaža, jednog od najznačajnijih predstavnika osječke crtačke škole Adolfa Waldingera u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku. Tom prigodom tiskana je monografija Ota švajcera.

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2012. osmislili smo izložbu na kojoj će biti prikazana ulja na platnu i izbor restauriranih crteža iz fundusa GLUO.

Od ukupno dvjestotinjak crteža u proteklih pet godina restaurirano je u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu u Odjelu za papir i kožu, dvadesetak i oni će biti predstavljeni na izložbi. Crteži i studije olovkom, ugljenom i kredom, nastali su 70-ih i 80-ih godina 19. stoljeća u vrijeme njegova školovanja u Beču te na brojnim putovanjima. Najveći broj nastao je nakon povratka sa studija u Osijeku i okolici. Osim crteža posjetitelji će moći vidjeti i njegova malobrojna ulja intimnih dimenzija, od kojih se desetak nalazi u osječkoj galeriji.


“Bestijarij“ – samostalna izložba Branimira Davida Kusika

Kronološki najbliža, recentna slikarska dionica Branimira Davida Kusika, kojom nam se ovaj priznati osječki slikar predstavlja na svojoj trinaestoj po redu samostalnoj izložbi. Izložba Bestijarij zaokružuje umjetnikovo bavljenje animalističkim motivima koje svoje početke ima u slikama nastalim osamdesetih godina prethodnog stoljeća. U tehnici akrila na platnu izložena su 32 djela B. D. Kusika.


Otkup 2011.: predstavljanje publici najrecentniji otkup GLUO, „Scenes from the interior (diptih) -  proslavljenog osječkog umjetnika Davora Vrankića
           
18.00 - 01.00 sat  Potraga za detaljima – kroz potragu za detaljima umjetničkih djela otisnutim na besplatnim ulaznicama, posjetitelje potičemo na bolje promatranje galerijskog postava

18.00 - 01.00 sat Promotivna prodaja novih muzejskih suvenira (magneti, različiti plakati, memory igre) i publikacija

18.00 sati Vodstvo za gluhe uz prevoditeljicu hrvatskog znakovnog jezika

18.00 - 22.00 sata Otvoreni prostor za „igranje s umjetnošću“, namijenjen djeci i njihovim roditeljima, predviđene su različite aktivnosti i igre kako bi učili s umjetninama

24.00 sata  Koncert “Opera u ponoć”, na programu su djela Donizettija, Verdija, Mozarta, Puccinija u izvedbi studenata pjevanja Umjetničke akademije u Osijeku u klasi  doc. Berislava Jerkovića. Nastupiti će: Ana Marija Dundović, Gabrijela škrabal, Danijela Božičević, Marija Blažević, Filip Hozjak, Teo Nikolac i Boris šili.

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731