Gradski muzej Požega

 

Plakat plemstvo_02.jpg

Pozivamo Vas na Noć muzeja  '11.

u petak 28.siječnja 2011.

 


Gradski muzej Požega se i ove godine zajedno sa muzejima Hrvatske pridružuje obilježavanju Noći muzeja sljedećim programom:

 


20,15 sati - Okupljanje posjetitelja u izložbenoj dvorani Muzeja

20,30 sati - Otvorenje izložbe „ Umjetnički i  uporabni predmeti plemićkih obitelji Požege i požeškog kraja“ (uz nazočnost Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“)                

21,00 sat - Koncert klasične glazbe „ Gitara kroz povijest“ – nastupa Luka Vlašić, akademski glazbenik gitarist

21,30 sati – Nastup GKUD-a „ Požega“ i Požeškog tamburaškog orkestra   (voditelj Tomislav Galić)

22,00 sata – Prodaja muzejskih suvenira, razgledanje stalnog postava i druženje uz domjenak

 

Izložba:

UMJETNIčKI I UPORABNI PREDMETI PLEMIćKIH OBITELJI POŽEGE I POŽEšKOGA KRAJA
iz fundusa Gradskog muzeja Požega

„Noć muzeja '11“  obilježava se u  Gradskom muzeju Požega  izložbom „Umjetnički i uporabni predmeti plemićkih obitelji Požege i požeškoga kraja“ kojom će se prezentirati pedesetak umjetničkih i uporabnih predmeta iz fundusa muzeja.

Tijekom 18., 19. i početkom 20. stoljeća plemićke obitelji Požege i požeškog kraja bile su svojim statusom u mogućnosti  nabavljati i sakupljati brojne umjetničke  i uporabne predmete. Njihove životne prostore, kuće, kurije i dvorce krasile su slike domaćih i europskih umjetnika, te namještaj i osobni  uporabni predmeti djela obrtnika s odlikama stilskog razdoblja u kojem su nastali.

Gradski muzej Požega prikuplja ove vrijedne predmete, od svog osnutka do danas, kako bi se mogle rekonstruirati pojedine cjeline vezane uz život plemstva. U fundus muzeja predmeti su prispjeli donacijama i otkupom. Posljednjih nekoliko godina značajna sredstva za otkup i restauraciju izdvojio je Grad Požega, što s predmetima koje su muzeju darovali pojedinci, ukazuje na nastojanje da se očuva kulturna baština u kojoj je posredno pohranjena i naša prošlost. Izloženi predmeti bit će prezentirani u sklopu tematske cjeline vezane uz plemstvo, koja će biti i dio budućeg stalnog postava muzeja.

Ova izložba organizirana je s ciljem da se kroz gotovo statusne simbole našeg požeškog plemstva u vidu umjetničkih  i uporabnih predmeta, bar djelomično rekonstruira dio životne sredine jednog drušvenog sloja kojem su pripadale obitelj Kraljević, Ciraki, Janković, Kušević, Trenk, Svetić, Rakotzay i Strižić. Danas kada se mnogim predmetima ovog porijekla, na ovom nemirima uzburkanom, i migracijski vrlo živom području, izgubio svaki trag, izvučeni iz „noći“ oni  za nas imaju sve veću vrijednost, te je izuzetno vrijedan svaki korak u njihovu spašavanju. Izložba je organizirana sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Požege.

Izložba se održava u  Velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega, od 28. siječnja do 18. veljače 2011. godine, a otvorenje je u sklopu programa za  „Noć muzeja“ u petak 28. siječnja  u 20,30  sati.

 

K A T A L O G.pdf

 

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731