Galerije likovnih umjetnosti, Osijek

NOć MUZEJA 2010.

Na četvrtoj po redu Noći muzeja Galeriju likovnih umjetnosti posjetilo je oko 1300 posjetitelja, a oko 200 njih sudjelovalo je u nagradnoj igri „Potraga za stvarnim“, istražujući stalni postav.
Izvučeni su dobitnici nagradne igre: Zoe špehar, Mia Marinić, Karla Provči, Sanja špehar, Maja Rogulja, Tin šimundić, Luka Gelo

Tijekom „Muzejske noći“, pantomimičari Kućnog teatra škripzikl su na zanimljiv, duhovit i komunikativan način predstavili djela iz fundusa, a osječka publika pozitivno je reagirala na njihov performance. Kustosi Galerije posjetiteljima su tumačili pojedina djela iz stalnog postava.

Na likovnoj radionici sudjelovalo je 14 djece koja su se upoznala se s fundusom, promatrajući detalje slika koje su potom „učinili stvarnim“ na svojim crtežima.
Noć je zaključena izvrsnim koncertom opernih i operetnih arija i dueta, u izvođenju studenata pjevanja Umjetničke akademije u Osijeku u Klasi doc. Berislava Jerkovića.

 

 

FOTOGALERIJA SA NOćI MUZEJA:

 


 

Noć muzeja će se ove godine održati u petak 29. siječnja 2010., od 18 sati do 1 sat poslije ponoći. U Noć Muzeja u Osijeku će biti uključeni Muzej Slavonije Osijek, Galerija likovnih umjetnosti Osijek te Arheološki muzej Osijek.
Program po uključenim ustanovama...


„Noć u Galeriji likovnih umjetnosti“

18.00 do 01.00 sati izložbe:
- „Tri stoljeća umjetnosti u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek“ - stalni postav.Izložba pokazuje djela koje su od kapitalne važnosti za hrvatsku likovnu kulturu, od početka XVIII. stoljeća do danas po kojima je Galerija ustanova regionalnog središta, najpoznatija i najpriznatija. Odnosi na djela stranih majstora kasnog baroka, klasicizma i romantizma, potom prve generacije hrvatskih pejzažista i portretista sredine XIX. stoljeća te djela s prijelaza u XX: stoljeće i njegove prve polovice, kada se utemeljuje hrvatsko moderno slikarstvo…i korak dalje, predstavljen je i drugu polovicu XX. stoljeća s jednako tako važnim djelima klasika hrvatskog neomodernizma i suvremene umjetnosti.

-  Davor Vrankić – “Dozvoli da te učinim stvarnim – let me make you real“
Iako dijelovi različitih ciklusa, tridesetak umjetničkih crteža Davora Vrankića različitih formata pa i onih velikih 220 x 350 cm. Crteži su djelovi različitih ciklusa, no svi zajedno čine jedinstveni ciklus pod nazivom „Dozvoli da te učinim stvarnim“. „Ikonografske sastavnice Vrankić je polučio iz svijeta stripa, fotografije, filma, horor ilustracije, računalnih igrica, SF filma, pa i fantastike klasičnog slikarstva. Svijet (ovog slikarstva) udomila je olovka kao jedin jedino  sredstvo, tehnika i materijal, koju koristi, kako će sam reći, 'kao skalpel kojim seciram bit neke ideje koja me opsjeda'.


18.00 – 24.00 sati
 Potraga za stvarnim: igra traženje umjetničkih djela iz stalnog postava i izložbe pomoću reprodukcija detalja. Sudionici „potrage“ mogu sudjelovati u nagradnoj igri.

S početkom 18.00: radionica za djecu osnovnih škola: Dozvoli da te učinim stvarnim

U prostoru će se prezentirati dječji crteži olovkom –  radovi sudionika  likovnih radionica

20.00 - 22.00 sati: Dopusti da ih prikažem stvarnim: kustosi Galerije predstavljaju djela iz stalnog postava.
21.00 – 23.00 sati: Dozvoli da te učinim stvarnim: performance s pantomimičarima (kućni teatar škripzikl) , koji će djela s izložbe učiniti živima.

24.00 sati: Koncert opernih i operetnih arija i dueta,  izvode studenti pjevanja umjetničke akademije u Osijeku u Klasi  doc. Berislava Jerkovića.
Promotivna prodaja muzejskih suvenira i publikacija
01.00 sati
Zatvaranje Galerije uz svježa peciva za posjetitelje


besplatan ulaz za sve posjetitelje!

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731