Gradski muzej Virovitica

Izložba Mirka Ilića Strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.-2008. u Gradskom muzeju Virovitica 31. siječnja 2009.

U Gradskom muzeju Virovitica 31. siječnja, povodom Noći muzeja, bit će otvorena izložba grafičkog dizajnera Mirka Ilića.

Radi se o retrospektivnoj izložbi pod nazivom Strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.-2008. koja je tijekom 2008. godine bila postavljena u Gliptoteci u Zagrebu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, uz čiju pomoć, a u okviru međumuzejske suradnje dolazi u Gradski muzej Virovitica.

Izložba obuhvaća razdoblje Ilićevog djelovanja između 1975. i 2008. godine i vrlo je zanjimljiva kao projekt koji zahvaća sve segmente autorove bogate karijere, a što se odnosi  na stripove i ilustracije, plakate za mnoge kazališne predstave, omotnice ploča, ali i oblikovanje vizaulnog identiteta i filmskih špica, kao i naslovnice Danasa, Timea i New York Timesa.

Ono prepoznatljivo u Ilićevom dizajnu je komentiranje između redova, odnosno ideja koja u ilustraciji postaje profilirana kao poruka s jasnim značenjem, ali i dodatnom pozadinskom pričom. Ilić je poznat upravo po takvim projektima koji su van svakodnevnog i prepoznatljivog rješenja,  vrlo direktne poruke i cjelovitog identiteta.

Ilić je iz Zagreba otišao 1986. godine i danas živi na Manhattanu u New Yorku. Nakon što se po odlasku u Ameriku pozicionirao kao ilustrator specijaliziran za političke teme, radio je kao art director magazina Time International i Op-Ed stranica The New York Timesa. Danas je vlasnik Mirko Ilić Corp. studija za grafički dizajn, 3-D kompjutorsku grafiku i fimske špice.

Knjiga  The Anatomy of Design, koju je napisao zajedno s Stevenom Hellerom kao svojevrsni nastavak suradnje nakon Genius Moves — Icons of graphic design, upravo je izdana u šest zemalja (Poljska, španjolska, Italija, Rusija, Singapur, Tajvan, ), a u SAD-u je izašlo paperback izdanje. U knjizi su predstavljeni radovi hrvatskih dizajnera kao i dizajnera s prostora bivše države.

Otvorenju izložbe prisustvovat će i sam autor Mirko Ilić, kao i sam autor izložbe i nagrađivane monografije Mirko Ilić: Strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.-2008. Dejan Kršić, a sve će dodatno popratiti glazbeni nastup  Damira Urbana.

Uz izložbu, čije je otvorenje planirano za 18,30 sati, Mirko Ilić će od 19,15 sati održati i vodstvo po izložbi, dok je za 21,00 sat planirana tribina o dizajnu i promocija monografije, a sve će završiti nastupom našeg glazbenog gosta Damira Urbana oko 23,00 sata. Ulaz slobodan!

Izložba će u muzeju biti postavljena do 03. travnja 2009.

GRADSKI MUZEJ VIROVITICA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731