Dan muzeja - Valpovo

Muzej Valpovštine obilježio je Međunarodni dan muzeja (18.svibnja) s dvije premijere glazbenom i filmskom.

Promenadni koncert puhačke glazbe DVD Valpovo  na ljetnoj pozornici u dvorcu započeo je i završio „Jelačićevim maršom“ baruna Karla Prandaua.Bila je   to premijerna izvedbe nakon puno godina. Istu skladbu u nastavku programa na klaviru je izvela  mlada pijanistica Jelena Ajduković. 

U kapeli dvorca premijerno su prikazane digitalne obrade tri od četrnaest albuma grofa Normanna s njegovih putovanja po Maloj Aziji i Europi 1887-1889.godine.U četrnaest albuma nalazi se 690 fotografija različitih lokacija i kulturne ostavštine koju je grof na svojim putovanjima, prije 120 godina, obišao. Posjetiteljima muzeja sada će biti dostupni albumi u digitalnom obliku što s originalima dakako nije bilo moguće.

Muzej je priredio i izložbu  izuzetno  vrijednih novo restauriranih predmeta iz fundusa muzeja, među kojima treba posebno istaknuti dvosjekli mač iz 14.st. i stolić s keramičkom oslikanom plohom izrađen za svjetsku izložbu u Parizu.To je unikatni predmet jedini takav očuvan.

Ovogodišnja proslava Međunarodnog dana muzeja u Valpovu bila je dobro posjećena  i predstavljala je blagdan za oči i uši.

View the embedded image gallery online at:
https://www.muih.hr/arhiva/98-dan-muzeja-valpovo#sigProId5f482d9a4d

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731