Otvorena izložba „Koja doobra knjiga“ - Gradski muzej Požega

U čast 170 godina Gradske knjižnice i čitaonice Požega u Gradskom muzeju Požega otvorena je 15. listopada izložba pod nazivom “Koja doobra knjiga”. -Ovo je najveći kulturni događaj ove godine. Izložba ima i dodatnu vrijednost jer je okupila tri kulturne institucije grada: knjižnicu, muzej i kazalište koje su radile na ovoj izložbi – istaknula je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja na otvorenju izložbe koja će biti otvorena do 15. studenog.

A do tada možete pogledati dio ambijenta privatne knjižnice Franje Cirakija koju je opisala i Zlata Kolarić-Kišur u svojoj knjizi „Moja Zlatna dolina“, nedavno restaurirani molitvenik „Duhovne mervice“, jedini primjerak izdanja u Hrvatskoj iz 1818. godine kao i proces same restauracije. Isto tako može se pogledati jedinstveni rukopisni udžbenik iz kemije, jedini takav u Hrvatskoj koji je napisao Požežanin Pavao Thaller, a u rukopisu se može vidjeti i prvi hrvatski moderni roman Miroslava Kraljevića „Požeški đak“ te Kempfova monografija „Požega“. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici i čitaonici koja je počela stručno obrađivati knjižnu građu Muzejske knjižnice, po prvi puta na izložbi su izložene i dvije postinukabule iz 1524. i 1528. Godine tek nedavno otkivene.

Na izložbi će posjetitelji imati prilike da ih „zagrli“ instalacija monografije Požega i da ih očaraju i druge priče o knjizi. 

O izložbi su još govorili Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, Dijana Klarić, autorica kataloga i uz Ljiljanu Marić, autorica izložbe te Mario Pilon, dogradonačelnik Požege. Izložbu je otvorio Milan Lukić, gotovo svakodnevni korisnik Gradske knjižnice i čitaonice te suradnik Gradskog muzeja.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731