Radujmo se Uskrsu


radujmo_se_uskrsu.jpgEtnološka izložba Radujmo se Uskrsu otvorena je u Muzeju Valpovštine 8. travnja u 19,00 sati. Na otvorenju je ženski zbor HKUD-a Valpovo 1905 uz pratnju tamburaškog orkestra pod vodstvom Duška Topića izveo dvije skladbe.

Autorica izložbe Mirjana Paušak, kustosica Muzeja Valpovštine govorila je o izložbi.

U prvom dijelu  izložba prezentira  uskrsne običaje, a u drugom način života u šokačkoj kući u Valpovu početkom prošlog stoljeća. Ova izložba je poticaj za više izučavanja odjeće običnih stanovnika Valpova rekla je autorica izložbe. Narodne nošnje okolnih mjesta u Valpovštini daleko su kićenije, pa samim time i više obrađivane. Valpovačka nošnja je pod utjecajem građanske odjeće onog vremena.

Valpovo je bilo naseljeno seoskim obiteljima, obrtnicima, ali i onima zaposlenima kod grofa.Kupiti si nešto gotovo bilo je skuplje od domaće proizvodnje, pa se samim tim smatralo vrednije i ljepše.Tako nipošto odjeća Valpovčanki nije bila skromna, nego je bila u skladu sa svojim vremenom.

Na izložbi je izloženo i pedesetak uskrsnih čestitki iz prve polovine 20.stoljeća. Posebno su zanimljive one iz prvog  i drugog svjetskog rata.

Prije otvorenja izložbe Udruga šokačko srce Zelčin izvela je etno prikaz Uskrsno jutro i prisjetila nas kako je nekad bilo.Na kraju je ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub gospodin Zvonko Barišić otvorio izložbu i poželio prisutnima sretan Uskrs. Kroz program otvorenja vodila je kolegica iz Ustanove gđa. Nada Kavicki.

Odaziv posjetitelja na otvorenju, kao i uvijek, bio je dobar.

Izložba je otvorena do 4. svibnja radnim danom od 10 do 12 sati,do uvođenja ljetnog radnog vremena ili po prethodnoj najavi.

                                                                                              Mirjana Paušak

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.muih.hr/arhiva/85-radujmo-se-uskrsu#sigProIdc972b703d1
 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731