”Put u vječni dom, predodžbe Naših starih o smrti i zagrobnom životu”

U Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja u četvrtak, 12. ožujka 2015., u 19 sati otvara se izložba ”Put u vječni dom, predodžbe Naših starih o smrti i zagrobnom životu” autorica Ivane Artuković Župan i Karoline Lukač, kustosica Muzeja Brodskog Posavlja. Istovremeno, u maloj dvorani Muzeja bit će otvorena izložba ”Sinagoge istočne i srednje Europe 1782. – 1944.” u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, koju će predstaviti i otvoriti Generalni konzul Mađarske u Osijeku Antonio Giovanni De Blasio.


Put u vječni dom, predodžbe Naših starih o smrti i zagrobnom životu

Tematika smrti i ljudskog odnosa prema njoj, bila je i ostala tabu tema, iako su ljudi od pradavnih vremena bili svjesni njene neizbježnosti te je nastojali prihvatiti kao normalan životni proces. Čovjek je oduvijek imao potrebu dostojno se pobrinuti za svoje umrle, a vjerovanja u ono što nas nakon smrti čeka mijenjala su se tijekom vremena. Sukladno njima, u manjoj ili većoj mjeri, mijenjali su se i običaji koji se nisu pojavili i nestali s antičkim čovjekom, nego su posljedica dugotrajnog ljudskog iskustva, a kao takvi ponavljali su se do današnjih dana i prilagođavali određenom prostoru i vremenu. Usporednim prikazom vjerovanja vezanih uz smrt i mogućnost zagrobnog života, kroz izložbu ”Put u vječni dom, predodžbe Naših starih o smrti i zagrobnom životu” želi se ukazati na postojanje obreda i običaja vezanih uz brigu za čovjeka na kraju njegova životnog puta, od najdalje prošlosti do današnjeg vremena, poimanje i odnos Naših starih prema smrti i umrlome te pogrebne rituale s arheološkog i etnološkog aspekta.


Sinagoge istočne i srednje Europe 1782.- 1944.

Autor izložbe je Rudolf Klein, doktor Mađarske akademije znanosti, povjesničar arhitekture i autor brojnih monografija o sinagogama, koji je izložbu postavio uz podršku Mađarske vlade. Izložba prikazuje niz sinagoga istočne i srednje Europe, uključujući i one sinagoge koje su još uvijek u upotrebi kao i sinagoge koje su ruševine podsjećajući nas na nemjerljiv kulturni gubitak. Zadatak Mađarske židovske kulturne udruge i Republike Mađarske je sačuvati i predstaviti ovo naslijeđe široj publici. No cilj ovog pothvata nije tek kulturno-povijesni. Želi se podsjetiti buduće generacije kako na njima leži ogromna odgovornost da osiguraju da takva katastrofa nikada više ne zadesi čovječanstvo.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731