MLUO - 24. slavonski biennale

 

Muzej likovnih umjetnosti poziva na otvorenje

 

24. slavonski biennale

 

Jednom jedan putnik

 

Četvrtak 18. prosinca u 19. sati

 


Za obnovljeno, 24. izdanje Slavonskog biennala Ocjenjivački sud u sastavu: Ivan Faktor, Valentina Radoš, Slaven Tolj, Marina Viculin (predsjednica) i Davor Vrankić odabrao je radove 29 autora. Tako će na ovogodišnjoj izložbi izlagati: Atila Adam, Josip Alebić, Gildo Bavčević, Vesna Gašparić, Katarina Ivanišin Kardum, Đorđe Jandrić, Helena Janečić, Lana Ključarić, Mario Kolarić, Davor Konjikušić, Goran Kujundžić, Kristina Marić, Ines Matijević Cakić, Monika Meglić, Kata Mijatović, Marija Mikulić Bošnjak, Petra Mrša, Stipe Odak, Neven Petrović, Ivana Pegan Baće, Miroslav Pišonić, Igor Ruf, Iva Simčić, Nikolina Starčević, Krunoslav Stipešević, Bojan Stojčić, Dubravko Sertić, Marko Vojnić Gin i Nataša Vuković.
Ocjenjivački sud 24. slavonskog biennala zasjedao je 11. i 12. listopada 2014. u prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Svi su prispjeli radovi bili Ocjenjivačkom sudu prezentirani u digitalnom obliku, dakle u formi u kojoj su i pristigli na natječaj. Između 160 prijavljenih, za izlaganje na 24. slavonskom biennalu, odabrano je 29 umjetnika koji će se predstaviti s po jednim radom.
Zanimljiva je struktura različitih medija prijavljenih, pa tako i odabranih radova. Vidjet ćemo jedan performans, šest fotografskih i šest slikarskih radova, sedam crteža, četiri videa, četiri rada kombinirane tehnike i jednu instalaciju.Prema pravilima izložbe, ocjenjivački sud dodjeljuje i nagrade Slavonskog biennala za koje konkuriraju svi radovi izabrani za izlaganje. Nagrade koje se dodjeljuju su Grand Prix, tri jednako vrijedna Ex Aequo i Priznanja, o kojima će Ocjenjivački sud odlučiti kada radovi budu postavljeni u izložbenom prostoru. Imena nagrađenih autora objavit će se prilikom otvorenja Slavonskog biennala.
Izložba 24. slavonski biennale otvara se 18. prosinca u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti, gdje ostaje postavljena do kraja veljače 2015. godine. Uz skupnu izložbu, ovogodišnji Biennale predstavlja i samostalnu izložbu Krunoslava Stipeševića I was call you tomorrow koja će biti postavljena u prostorima Muzeja likovnih umjetnosti po zatvaranju Biennala u ožujku 2015. Krunoslav Stipešević, umjetnik rodom iz Osijeka koji je od 1988. godine životom i radom vezan za Düsseldorf, višestruki je dobitnik biennalskog Grad prixa, na kojem redovito izlaže.

 


Ovogodišnji je biennale doista u svom značenju novo poglavlje u povijesti ove manifestacije. Ne samo zbog činjenice da je koncipiran kao svojevrsni putokaz za budućnost u godini kada matična kuća slavi okrugli broj svog djelovanja, već je značajna i njegova konceptualna preobrazba. Dakle, njegov je naziv još uvijek onaj "stari", Slavonski biennale, ali su smjerovi kretanja obnovljeni. Prema novim propozicijama natječaja, pozivaju se svi autori, bez obzira na mjesto rada i rođenja, i time je napokon već pomalo izmorena formula revijalnog prikaza regionalne umjetničke scene koja pruža presjek i prosjek napuštena. Cilj je okrenuti se znatno širem i dalekosežnijem pogledu. Umjesto točke od koje se kreće, iz zavičaja svih Slavonaca i onih koji se kao takvi prepoznaju, nova i obnovljena manifestacija okrenuta je točki prema kojoj se pomičemo. I ta je točka izložba koja predstavlja i snažno afirmira suvremenu likovnu umjetnost, u svim oblicima njezinih materijalizacija i fragmentacija, s temama i naslovima koji su možebitno "multimodalni" i globalni, a možda i posve individualni i lokalni.
Druga je novina u odnosu na prijašnje izložbe Slavonskog biennala to što ova izložba nosi podnaslov koji je ujedno i kustoski okvir unutar kojeg se postav kreira. Jednom jedan putnik kontekstualizacija je 29 različitih autorskih priča, koje se bartovski odvajaju od autora te isprepleću i komuniciraju unutar trijade prostora, vremena i promatrača. Kao slučajni suputnici i dotadašnji stranci, u malom vremenskom fragmentu svog postojanja dubinski se prepoznaju i povezuju da bi dalje nastavili opet sami, ali bogatiji. Akteri ove trijade sudionici su mikrosvijeta jednog izložbenog postava, što i nadahnuti tekst natječaja Marine Viculin, predsjednice ocjenjivačkog suda 24. slavonskog biennala, sugerira: ... sada i ovdje prisutno je u iskrenom interesu slučajnih suputnika jer u događanju putovanja ne postoji prije ili poslije. Ono je paralelno stvarnom vremenu života! Pričaju se priče koje je teško ispričati onima koje poznajemo. Događaju se naracije koje razbijaju konzistentnost životne fabule pripovjedača. U neočekivanom susjedstvu često iznenađujemo sami sebe, a potpuni nas stranci vide i razumiju bolje od najbližih. I tako, kao koncept izložbe ističemo razgovor, dijalog. Dopuštamo i podržavamo različitosti glasa i duktusa s ciljem stvaranja lančane pripovijetke u kojoj su sve individualne karike jednako snažne kao i njihov zajednički slijed. Kustoska je uloga u tom pristupu medijatorska – ona nudi moguće poveznice između glasa autora i recepcije promatrača, ali ne nameće gotova tumačenja ili čitanja. A od medijatorske je uloge možda zanimljivije govoriti o pozivu umjetnicima i promatračima da unutar zidova Muzeja stvaraju nove sadržaje i značenja tijekom našeg i njihovog zajedničkog putovanja. Upravo su razgovori ono što postav ove izložbe nastoji poticati i generirati; sintaksu tih razgovora čini 29 umjetničkih djela koja su na ocjenjivački sud snažno djelovala inherentnom naracijom i tako našla svoje mjesto na izložbi. Među odabranim radovima, koji su se izdvojili neupitnom umjetničkom kvalitetom i diskurzivnom otvorenošću, jasno se razabire nekoliko "tematskih" cjelina, od sociopolitičke problematike i propitivanja granica materičnosti, do posve intimnih osobnih razgolićenja. Tako i svi radovi predstavljeni na izložbi ravnopravno konkuriraju za nagrade Slavonskog biennala – Grand prix, tri jednakovrijedna Ex aequo i Priznanje – a laureate žiri bira na sam dan otvorenja izložbe, kada su radovi postavljeni u prostoru.
…Od prvog biennala, gdje se nastojalo iščitati što nam je zajedničko, do danas, kada tražimo ono "drugo", ali prepoznatljivo u drugima – ono nešto što nas može nadopuniti, potaknuti, promijeniti – trag nas navodi do zaključka. Tražimo dijalog, i s vremenom koje je iza nas, i s onim koje je uz nas, a posve sigurno i s onim koje je ispred nas.

 

Iz predgovora izložbenog kataloga, autorice i kustosice izložbe 24. Slavonski biennale Valentine Radoš

 


Fotografije za tisak:
1. Petra Mrša; Izboj, 2014.
2. Krunoslav Stipešević, Krug (za Marijana Jevšovara), 1994. – 2004. – 2014.
3. Katarina Ivanišin Kardum, Djevojka s bisernom naušnicom/ Saxicola rubetra, 2014.
4. Davor Konjikušić, Sveti Ljudi, 2013. - 2014.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731