Gradski muzej Požega - Otvorena izložba «Branko Ružić - izložba skulptura»

Branko Ružić - izložba skulptura
(Slav. Brod, 1919. – Zagreb, 1997.)

Gradski muzej Požega 2. rujna otvorio je svoja vrata izložbom suvremenih skulptura akademskog kipara, slikara i likovnog pedagoga Brođanina Branka Ružića iz fundusa Zbirke Ružić u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda.

Na izložbi je izloženo 39 njegovih kiparskih djela različitih tematskih cjelina od portretne plastike, figuralnih kompozicija, sakralnih motiva, oblikovane pojave, te animalističke cjeline od kojih su neke oblikovane u prirodnoj veličini, a druge kao minijaturne skulptorske skice. Skulpture su oblikovane u drvu, terakoti, bronci i papiru.

Izložba je izbor radova, ali i svojevrstan presjek Ružićeva stvaralaštva u rasponu od najranijih djela pedesetih godina (Otac 1956.), do onih posljednjih iz devedesetih godina (Križ, 1994.).

Na izloženim skulpturama prepoznatljivi su različiti utjecaji na kiparevo stvaralaštvo, od kojih je posebno značajan utjecaj na portretnu plastiku rađenu u drvu fascinantne kamene skulpturalne plastike našeg srednjovjekovnog benediktinskog samostana na Rudini.

Na ALU u Zagrebu bio je učenik kipara kamena Ive Lozice i Frane Kršinića. Slikarstvo je završio kod prof. Marina Tartaglie, ali je proučavao i likovni izraz od djece i primitivnih naroda. Njegov je skulptorski rad usklađivanje prostora i mase kao i vanjskog i unutrašnjeg života skulpture. Unio je arhaičnost svojim izrazom premošćujući vremenske granice u suvremenu umjetnost.

Naš poziv na ovu izložbu je i Ružićev poziv, stoga:

“Ovo je ponuda, da se netko sa mnom odšeta iz sebe u oblike“... Branko Ružić

Skulpture za izložbu u Gradskom muzeju Požega dio su stalnog postava Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda koje je brodska galerija ustupila požeškom muzeju u prigodi 90. obljetnice osnutka muzeja i održavanja Aurea festa Požega 2014.

Izložba će trajati do 20. rujna 2014. godine.

View the embedded image gallery online at:
https://www.muih.hr/arhiva/706-branko-ruzic#sigProId40d8d96688

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731