Lermanologija - Gradski muzej Požega

Lermanologija - zavrsnicaMuzejsko – edukativni projekt "Lermanologija" se bliži svom kraju. Projekt je trajao od 30. rujna kada su panoi putujuće istoimene izložbe počeli obilaziti požeške osnovne i srednje škole.

Uz izložbu, učenici su mogli igrati i nagradnu igru pogađanja skrivenih predmeta na panoima, sudjelovati na raznim zanimljivim radionicama te igrati stolnu društvenu igru i dobro se zabaviti, te naravno puno toga i naučiti. Protekli tjedan ''Lermanologija'' se preselila u muzej na svoju završnicu, od 6. do 13. prosinca, a i tamo smo vam pripremili puno zbivanja i ugodnih iznenađenja.

Na samom otvaranju izložbe posjetio nas je osnivač našeg muzeja, Julije Kempf, a nakon njega i sveti Nikola koji je najsretnije igrače nagradne igre nagradio slatkim paketima iz Zvečeva i muzejskim suvenirima. Prvu nagradu, ''Afrički dnevnik'' Dragutina Lermana i mnoštvo slatkiša osvojila je Ines Mikliš. Drugu nagradu, Rudinsku glavu i slatkiše osvojio je Karlo Franjić. Treća nagrada je bila igrica ''Lermanologija'', također uz čokolade i slatkiše, a osvojila ju je Mihaela Kšenek. Četvrtu i petu nagradu, komplete naših suvenira i čokolada dobile su Mirta Topalušić i Josipa Dražetić.

U ponedjeljak, 9. prosinca u 16.30 sati se u Novom izložbenom prostoru održao aktiv profesora povijesti iz cijele Županije koji su uživali na izložbi i filmu o Dragutinu Lermanu.

U utorak se pak u 18 sati održalo predavanje svjetski poznate povjesničarke i kartografkinje dr.sc. Mirele Altić Slukan pod nazivom ''Pod afričkim nebom – tragom Lermanovih istraživanja u Kongu''. Profesorica nas je uvela u zanimljiv svijet istraživača 19. st. i prikazala nam životni i istraživački Lermanov put.

U srijedu u 10 sati smo postali centar mladih Lermanologa koji su došli na turnir u istoimenoj stolnoj društvenoj igri. Bilo je veselo i zanimljivo, a najsretniji su pokupili vrijedne nagrade, muzejske suvenire i slatkiše ''Zvečeva''. Nagradili smo učenicu 7. razreda osnovne škole Julija Kempfa, Ružicu Grgić s prvom nagradom. Drugu nagradu je osvojila Monika Jurić s Poljoprivredo - prehrambene škole, a treću Anja Barić iz Opće gimnazije. Učenica Katoličke klasične gimnazije, Danijela Juranović je osvojila četvrto mjesto, dok je Darija Pupić s Poljoprivredno - prehrambene škole na petom mjestu. Zadnje, no ipak zaslužno šesto mjesto osvojila je Hana Novak, učenica osnovne škole Antuna Kanižlića.

U nekoliko navrata prikazali smo i igrano – dokumentarni film o Dragutinu Lermanu, a u četvrtak, 12. prosinca posjetio nas je i njegov redatelj Lawrence Kiiru. S njim smo se družili uz kuhano vino i ukusne starinske požeške kolače, naučili nešto novo o Africi i nasmijali se do suza njegovim pričama i anegdotama.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731