Sjećanje na Dragutina Lermana (1863.-1918.)

lerman_01.jpgmjesto održavanja: Gradski muzej Požega - Privremeni postav, Trg Sv. Trojstva
datum početka/završetka:
21.11.2008. / 21.11.2008.
vrijeme održavanja: 19.00 sati
organizator: Gradski muzej Požega i Gradsko kazalište Požega

Prigodnim programom  ''Sjećanje na Dragutina Lermana (1863.-1918.)'' obilježava se

90. godišnjica smrti i 145. godišnjica rođenja slavnog Požežanina i istraživača Afrike Dragutina Lermana.

 

U programu sudjeluje Gradsko kazalište Požega, koje će nas scenskim prikazom, kao bljeskom povijesti, vratiti u vrijeme Lermanove Požege i njegovih suvremenika: prijatelja Julija Kempfa (koji je objavio Lermanove ''Listove'' i ''Nove listove'' iz Afrike), brestovačkog veleposjednika Mije Reinera (koji mu je dao ruku svoje kćeri Hedvige, kada se vratio iz Afrike nakon četvrtog putovanja, kao tridesettrogodišnji umirovljeni generalni konzul Konga) i požeškog gradonačelnika Franje Cirakija.

Dokumentarnim filmom ''Lerman'' snimljenim  prije točno 20 godina u produkciji Zagreb filma, Požežani će imati priliku  upoznati  djelo i osobnost Dragutina Lermana, kroz sjećanja ljudi koji su ga poznavali.


Prezentaciji filma bit će nazočan i redatelj filma Lawrence Kiiru,  koji je  osnivač i prvi predsjednik Hrvatsko-afričkog društva i veliki štovatelj Dragutina Lermana.

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731