U povodu 47. Vinkovačkih jeseni

83. događaj u Stalnom etnološkom postavu Gradskoga muzeja Vinkovci

Godišnji kalendari s tradicijskom podlogom

U današnje vrijeme velika je produkcija različitih zidnih i stolnih godišnjih kalendara, posebice s tradicijskom podlogom. Na hrvatskim prostorima nakladništvo kalendara intenzivnije je počelo krajem 1960.-ih, početkom 1970.-ih godina, sa specifičnostima i posebnostima određenoga kraja, narodnoga graditeljstva i svih drugih materijalnih i duhovnih očitovanja.
 
Na vinkovačkom području u organizaciji Turističke zajednice grada Vinkovaca sustavno su tiskani zidni kalendari i drugi popratni materijali unatrag 40 godina s uključenjem profesionalaca fotografa i umirovljene stručnjakinje etnologinje Zdenke Lechner, koja je glavninu životnoga i radnoga vijeka provela istražujući i promičući tradicijsku baštinu istočne Slavonije. To su bili tematski kalendari s rekonstrukcijom tradicijskoga života uz angažman suradnika s terena u njihovim seoskim domovima i okruženjima, koji su i sami živjeli taj život ili su im obiteljska sjećanja bila dosta živa. Kasnijih godina, posebice nakon Domovinskoga rata u izradu i stručna tekstualna obrazloženja uključivali su se etnolozi po muzejima u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Županji, Kutini i drugim mjestima.

U produkciju godišnjih kalendara s tradicijskom podlogom, unatrag dvadesetak godina velika je uključenost samih tiskara ili nakladničkih kuća, poput tiskara „Pauk“ iz Cerne, „Zebre“ Vinkovci ili Slavonske naklade „Privlačica“ iz Vinkovaca, ali i angažiranih fotografa na tradicijskoj baštini, među kojima se ističu Zvonimir Tanocki iz Vinkovaca i Dražen Bota iz Ivankova, koji sam radi i na oblikovanju kalendara. Ono što je nekada za vinkovački i širi slavonski kraj u izdanju godišnjih kalendara na tradicijskom tragu radila vinkovačka Turistička zajednica, više od jednog desetljeća nastavio je slakovački umirovljeni povjesničar Ante Knežević, posebice u suradnji sa Studiom „Bota“ iz Ivankova i vinkovačkom tiskarom „Mar-tis“.

Posljednjih godina na području istočne Hrvatske skoro da nema Kulturno-umjetničkog društva, manifestacije koju organiziraju, Udruge ili obiteljskih poduzeća i pojedinaca koji promiču tradicijski život i kulturu, a da nisu priredili i izdali godišnji kalendar ili to sustavno rade godinama. Među njima se, što se tiče vinkovačkog kraja u izdanju velikih zidnih kalendara najviše ističu KUD „Vladimir i Lela Matanović“ iz Antina, vezano uz priredbe „Zimsko spremanje“, koje u svome mjestu organiziraju od 2000. godine i vinkovačka modna stilistica -  modelistica visoke mode Slavica Musa. što se tiče stolnih kalendara, izdvajaju se oni u izdanju Udruge „Vinkovački šokački rodovi“ iz Vinkovaca. U zadnje vrijeme tiskaju se i šokački etnoerotski kalendari u izdanju „Jazzwadesinga“  i autora, fotografa/ novinara Antuna Smajića iz Vinkovaca.
      
U središnjem multimedijalnom prostoru Stalnog etnološkog postava, u osam vitrina izloženo je stotinjak sadržajno, koncepcijski i dizajnerski različitih godišnjih kalendara, izdvojenih iz dokumentacije Etnološkoga odjela GMVk. Izložba je upriličena od 1. rujna 2012. - u povodu 47. Vinkovačkih jeseni, a ostaje otvorena do kraja kalendarske 2012. i pojave novih godišnjih kalendara za 2013. godinu.

Autorica izložbe je mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica.