Otkriće neprimjetne fontane

U organizaciji Galerije likovnih umjetnosti, ekskluzivno u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2012., 18. svibnja u 13.00, pozivamo vas na predstavljanje i izlaganje Vlastimira Kusika (muzejski savjetnik u GLUO) OTKRIćE neprimjetne fontane - „VODA“

, na glavnom željezničkom kolodvoru autora Gorana Jagića d.i.a. i Branimira Kljaića d.i.a.

„Kada je prije pet godina stavljen u javnu namjenu novo uređeni Gradski kolodvor, uz novi trg napravljen je i mali park sa lijepom rasvjetom i odmorištima za sjedenje. Dvije godine kasnije napravljen je i nathodnik, most iznad pruga koji je povezao sjeverni sa južnim dijelom toga grada. Sve je to urbanistički i arhitektonski vrlo lijepo, pogotovo nathodnik koji je i mnogostruko nagrađen. Ipak, kraj svega uređenog, i još svega što se planira napraviti, jedna mala ali vrijedna kiparsko arhitektonska minijatura ostala je nezapažena i neprimjetna, fontana u malom parku na južnoj strani trga. Mudri i duhoviti arhitektonski duet smjestio je fontanu u središte  dajući joj dvojako značenje, kao simbol tržišne diktature koja sve pa i vodu gleda kao proizvod za prodaju a ne simbol slobode i konačno ono najvažnije, izvor života.“

V. Kusik, prof
muzejski savjetnik GLUO

VODA + PAKIRANJE = SLOBODA

Voda je glavni pojam života  čovječanstva, od antike do današnjeg dana. To je značenje međutim obilježio i njemu u centru stajao konflikt, nedostatka i viška zaliha vode.

Svjetsko tržište vodom ima veći rast od ostalih tržišta. Pakiranje – nanošenje omota oko nekog proizvoda čini upakirani proizvod – može se skladištiti, transportirati i prodavati.

Kod ove instalacije to je umjetničko pakiranje, radi se slobodi – ona je uvijek neprijatelj posjedovanja i trajnosti.

I evo objašnjenje koja riječ je na kojem jeziku i iz koje zemlje. U Africi je sve ovo o čemu govorimo do tragičnih razmjera najizraženije, pa stoga riječi na fontani su neke od mnogobrojnih jezika Afričkih zemalja.

- MAYI, jezik Lingala, zemlja Congo

- NSU, jezik Fante, yemlja Ghana

- AMAZZI, jezik Luganda, zemlja Uganda

- MAJI, jezik Swahili, zemlja Kenya

Goran Jagić, d.i.a.
Branimir Kljaić, d.i.a.

projektanti i autori fontane