Gradski muzej Virovitica

Unutar obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja predstavljamo dvije mlade umjetnice koje se bave suvremenim temama: percepcijom ženskog tijela te propitivanjem urbanih prostora i ekološke osjetljivosti. Poveznica među autoricama je pristup u realizaciji radova baziran na interakciji.

Međunarodni dan muzeja – 18. svibnja 2012. U Gradskom muzeju Virovitica

Izložba ANE HORVAT - Custom made

Interaktivna izložba - krpene lutke: Izložbom ova akademska kiparica nastavlja nit priče koju vješto raspliće svakim projektom. I ovaj put je u fokusu interesa žensko tijelo i naša iskrivljena percepcija o njemu na Ani svojstven i autentičan način. Ali ovdje su glavni akteri upravo posjetitelji kojima su ponuđeni rastavljeni dijelovi lutaka da ih slobodno sastave i dovrše u bizarnim kombinacijama, prema vlastitim željama i afinitetima. Intervenirajući u radove, posjetitelji postaju koautori izložbe. Time će se izložba prometnuti u pravu kreativnu radionicu pri čemu će svatko od posjetitelja imati utjecaja na njen izgled, a cijeli će projekt dobiti karakter performansa.
 

Biografija - Ana Horvat

Rođena je 1977. u Zagrebu. Diplomirala je 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na nastavničkom odsjeku, u kiparskoj klasi prof. Mire Vuce.

Izlaže na više skupnih i samostalnih izložbi; sudjelovala na nekoliko likovnih kolonija. Dobitnica Rektorove nagrade 2000. godine, te Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. nagrade 2008. član je HDLU-a i HZSU-a, a bavim se i animacijom crtanih filmova. Uglavnom radi skulpture od raznih materijala, pretežno od tkanine, instalacije, te se bavi i videom.
 

Izložba TONKE MALEKOVIć -  Urbane livade - igre i slike

Izložba će biti temeljena na materijalima uobličenim u video rad, a nastalim na radionici koja će se održati 17. svibnja u 12 sati kao interakcija umjetnice s građanstvaom. Radionica je dokumentarnog karaktera, održava se u gradskom parku i namijenjena je odrasloj populaciji.
 
Fotografije prikazuju prizore na kojima je nekada bila livada, a posjetitelji su pozvani da se prisjete igara i aktivnosti koje su provodili na tim mjestima. Izložba je svojevrsni arhiv sjećanja suprotstavljen fotografijama sadašnjosti. A pitanje koje postavlja: Gdje nestaju gradske zelene površine? I što još nestaje sa njima? Izložba je začetak bavljenja nestalim ili zanemarenim (fantomskim) javnim gradskim prostorima koji posjeduju potencijal za proizvodnju društvenog i jačanje imaginacije kroz uživljavanje i igru. U fokusu su ovom prilikom gradske livade (toponim u nestajanju).
 

Biografija - Tonka Maleković

Likovna umjetnica. Rođena 20. 4. 1982. u Zagrebu. Završila Srednju školu primijenjene umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala 2006. u klasi prof. Ante Kuduza. Od 2003. izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica nekoliko nagrada (1. nagrada Essl CEE, 2007;  Zagrebački Salon 2009.; HDLU-ove Nagrade mladom umjetniku, 2010., finalistica nagrade za suvremenu umjetnost Radoslav Putar 2010). Boravila na nekoliko umjetničkih rezidencijalnih programa (DEFAULT Masterclass in Residence, Lecce; C.I.A. Pariz; Kulturkontakt Austrija, Beč;  Közelítés Art Association, Pečuh; CHIOSC, Kishinev; P.A.C.T. Zollverein, Essen...). članica HDLU-a, HZSU-a i Udruge za promicanje suvremene umjetničke prakse, Slobodne veze. 2012., u suradnji s plesnim studiom Liberdance u Zagrebu, pokreće Haustor-galeriju LiberSPACE, prostor za provociranje privremene forme.

Živi i radi u Zagrebu.
 
 
Otvorenje izložbi, druženje, igranje i pri-sjećanje bit će 18. svibnja u 19 sati u GM Vtc.
 
Osim navedenih izložbi pozivamo Vas da nam se pridružite na promociji projekta Skriveni muzej u Muzeju u 19 sati. Više o projektu možete saznati na stranici Muzeja www.muzejvirovitica.hr.
 
Kontakti:
Gradski muzej Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića 23, Virovitica

033722127, 033722240

Radno vrijeme: ponedjeljak i petak od 8 do 15, utorak, srijeda, četvrtak od 8 do 19, subota od 10 do 13 sati